Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziții în forță! Traficanții acuzați că au vândut droguri din Olanda pe străzile Capitalei, luați din așternut de polițiști și procurori

perchezitii

Percheziții în forță! Traficanții acuzați că au vândut droguri din Olanda pe străzile Capitalei, luați din așternut de polițiști și procurori

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut 17 percheziții la domiciliile membrilor unor rețele care vindeau droguri aduse din Olanda pe străzile Capitalei. 13 persoane au fost reținute.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog și procurorii DIICOT – Structura Centrală au făcut miercuri 17 percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Ancheta a arătat că persoanele cercetate, constituite în două grupuri infracționale, cu ierarhii și atribuții clar conturate, ar fi vândut în București noi substanțe cu efect psihoactiv, respectiv alpha-PHiP.

Drogurile erau aduse din Olanda, prin intermediul unor firme de curierat, iar ulterior, printr-un sistem piramidal de vânzători, membrii grupurilor infracționale organizate ar fi distribuit substanțele, în municipiul București, către consumatori. Vânzările ar fi avut loc fie stradal, fie la locuința celui care ar fi vândut substanța psihoactivă alpha-PHiP.

„În scopul maximizării profitului, dozele vândute consumatorilor ar fi fost amestecate cu diverși adjuvanți, astfel că, din aproximativ 500 de grame de alpha-PHiP în stare pură s-ar putea obține aproximativ 20.000 de doze, care comercializate la prețul de 10 lei pentru un plic, conduc la obținerea a mai mult de 200.000 de lei (peste 40.000 euro)”, arată IGPR.

Din investigațiile făcute, aceștia ar fi introdus în țară, în perioada 2022 - 2024, peste 4 kilograme de substanță

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că unul dintre grupurile infracționale organizate, care ar fi acționat în perioada 2023 – 28 februarie 2024, constituit în sistem piramidal, sub coordonarea liderului, ar fi comercializat, în mod repetat, cantități de substanță psihoactivă, procurată preponderent din afara țării. Vânzările ar fi fost realizate fie direct către consumatori, fie către alți dealeri, contactul inițial stabilindu-se prin sisteme de comunicare, urmat de tranzacționare directă, preponderent stradal.

În cadrul grupului, o parte dintre membri, alături de vânzare, ar fi avut atribuții în preluarea coletelor conținând substanțele psihoactive, alții ar fi realizat amestecul cu adjuvanți, porționarea în doze și ambalarea.

Cel de-al doilea grup, constituit pe criterii familiale, la care ar fi aderat și alți membri, ar fi acționat, în București, în perioada 2022 - 2024, o parte dintre membri fiind trimiși în judecată de către procurorii DIICOT pentru fapte similare.

Membrii acestui grup ar fi comercializat, în mod repetat, același tip de substanță psihoactivă alpha-PHiP

Membrii acestui grup ar fi comercializat, în mod repetat, același tip de substanță psihoactivă alpha-PHiP, vânzarea realizându-se stradal, dar și în anumite locații, improvizate, în mod special la parterul unor imobile (dezafectate sau aflate în stare de degradare avansată), din sectorul 3.

În urma celor 17 percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate cantități de substanță psihoactivă, sume de bani, telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă.

Procurorii au dispus reținerea a 13 persoane pentru 24 de ore, iar joi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor reținuți, pentru 30 de zile.

De asemenea, a fost solicitată arestarea în lipsă a unei persoane, care se sustrage cercetărilor.

Botoşani: Zece kilograme de cannabis, găsite la un tânăr după ce ar fi fost aduse din Spania, într-un colet cu produse alimentare

Zece kilograme de cannabis găsite la un tânăr de 21 de ani, din judeţul Iaşi, au fost confiscate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani, împreună cu procurorii DIICOT - Botoşani, care au stabilit că marfa a fost adusă din Spania, într-un colet cu produse alimentare. Tânărul a fost arestat preventiv.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, împreună cu poliţiştii rutieri, au depistat în trafic, pe strada Sucevei din municipiul Botoşani, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din judeţul Iaşi.

”În urma controlului efectuat în interiorul autoturismului, într-o geantă de voiaj, au fost descoperite 10 kilograme de substanţă vegetală, mărunţită, asemănătoare canabisului, ambalată în folie de plastic. Din cercetările efectuate s-a stabilit că drogul de mare risc, ambalat în mai multe pungi, a fost introdus în ţară din Spania, prin intermediul unei firme de curierat, fiind disimulat într-un colet ce conţinea diverse produse alimentare”, a arătat sursa citată.

Întrucât şoferul avea un comportament suspect, a fost testat şi au reieşit indicii cu privire la posibila prezenţă a substanţelor psihoactive. Întrucât acestă testare nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, el a fost dus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanţe interzise.

Autoturismul utilizat de către tânărul cercetat a fost indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor.

Bărbatul a fost dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Botoşani, cercetările fiind continuate pentru conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, deţinere de droguri de risc şi introducerea în ţară de droguri de risc, fără drept.

Joi, instanţa de judecată a admis propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, faţă de tânărul de 21 de ani.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor rutieri, criminaliştilor şi luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.