Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziții la birourile Gazprom din Germania, după oprirea furnizării de gaze prin conducta Yamal

Gazprom
Gazprom

Anchetatorii au efectuat percheziții la birourile diviziilor germane ale Gazprom, în timp ce oficialii UE încearcă să înțeleagă posibilul rol al companiei ruse în recenta creștere a prețurilor la gaze la cote record, potrivit unor surse citate de Financial Times (FT).

Perchezițiile au vizat birourile Gazprom Germanía și Wingas. Comisia Europeană și Gazprom au refuzat să comenteze. La scurt timp după apariția acestor informații, Rusia a anunțat că Vladimir Putin l-a înştiinţat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul Uniunii Europene vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile.

Mișcarea vine după ce oficialii UE și-au intensificat investigația cu privire la comportamentul de afaceri al Gazprom și rolul companiei din Rusia în creșterea prețurilor la gaze.

La începutul acestui an, Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al UE responsabil de concurență, a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul a trimis solicitări de informații către toți principalii furnizori de energie.

Ea a spus, referindu-se la practicile de afaceri ale Gazprom, că „sunteți liberi să faceți afaceri. Nu aveți nicio obligație față de cineva.”

Întrebată dacă există o anchetă împotriva companiei, ea a spus: „Nu știm. Ne punem întrebări. Trebuie să știm mai întâi care este comportamentul pieței aici și apoi... dacă sunt dominanti și refuză să facă afaceri, atunci s-ar putea să avem o problemă.”

Vestager a spus că executivul UE încearcă să stabilească dacă Gazprom are un comportament anticoncurențial sau pur și simplu oportunist.

Luni mai târziu, se pare că Bruxelles-ul ar putea fi gata să deschidă o anchetă oficială asupra companiei ruse.

Germania a activat miercuri prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti. Rusia a cerut Europei să plătească în ruble, dacă vrea în continuare gaze. Statele europene au refuzat această solicitare a Rusiei, iar acum fluxul de gaze prin conducta Yamal-Europe este zero.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.