Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziţii la locuinţa unui fost dictator comunist din Polonia

Polonia

Un organism al statului polonez care instrumentează crimele comuniste a anunţat luni 'operaţiuni' la domiciliul fostului dictator comunist, generalul Wojciech Jaruzelski, în plină polemică cu privire la presupusa colaborare a lui Lech Walesa cu regimul anilor 1970, informează AFP. Procurorii Institutului polonez al Memoriei Naţionale (IPN) 'au procedat la operaţiuni la domiciliul văduvei generalului Wojciech Jaruzelski' din Varşovia, a anunţat purtătorul de cuvânt al IPN, Agnieszka Sponska-Jaremczak, fără a face mai multe precizări.

Această percheziţie intervine la două săptămâni după o descindere a IPN la văduva generalului Czeslaw Kiszczak, colaborator apropiat al generalului Jaruzelski în perioada comunistă. În acea descindere, IPN a confiscat documente menite să demonstreze colaborarea liderului istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, cu poliţia secretă comunistă în anii 1970-1976. Lech Walesa respinge în mod categoric aceste acuzaţii, calificând drept 'falsuri grosolane' documentele confiscate şi publicate de IPN.

Zeci de mii de polonezi au manifestat sâmbătă şi duminică pe străzile din Varşovia şi Gdansk (nord), pentru a-şi exprima sprijinul pentru Lech Walesa. Generalul Wojciech Jaruzelski, decedat în mai 2014 la vârsta de 90 de ani, a impus legea marţială în ţara sa la 13 decembrie 1981, în încercarea de a desfiinţa mişcarea Solidaritatea. Generalul Jaruzelski a fost de asemenea acuzat că în tinereţe a fost colaborator al serviciilor de contraspionaj, responsabile, după războiul din 1939-1945, de executarea unor opozanţi ai regimului comunist, executare ordonată de Moscova, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.