Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziţii la sediul unui ziar studenţesc şi urmăriri penale împotriva unor tineri jurnalişti

politie rusia

Poliţia rusă a percheziţionat miercuri redacţia ziarului studenţesc DOXA şi domiciliile a patru din redactorii săi care realizaseră o înregistrare video despre represiunea împotriva susţinătorilor opozantului aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, transmite AFP preluat de agerpres.

Într-un comunicat, DOXA a anunţat că percheziţiile au avut loc la ora 6 dimineaţa la redacţie şi în apartamentele a patru tineri jurnalişti: Nataşa Tişkevici, Vladimir Metelkin, Armen Aramian şi Alla Gutnikova.

Cei patru sunt urmăriţi penal pentru "incitarea minorilor la participarea la acţiuni ilegale periculoase" şi riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare, a declarat instanţa districtului Basmannîi din Moscova.

Miercuri seara, această instanţă le-a interzis să utilizeze internetul timp de două luni, ca parte a restricţiilor preventive din timpul anchetei, a spus DOXA.

În tot acest timp, cei patru jurnalişti au, de asemenea, obligaţia să rămână acasă de la miezul nopţii până la 23.59.

"De facto, este arest la domiciliu", a declarat pentru AFP avocatul Allei Gutnikova, Dmitri Zahvatov, care a denunţat "o decizie politică".

Aproape o sută de manifestanţi, în special tineri, s-au adunat miercuri seara în faţa instanţei pentru a protesta, formând un lanţ uman.

Potrivit DOXA, urmărirea penală a jurnaliştilor are legătură cu un videoclip care explică "de ce sunt ilegale expulzările studenţilor pentru participarea la acţiuni în sprijinul lui Aleksei Navalnîi".

Redacţia DOXA a afirmat că a şters deja înregistrarea video în cauză după o cerere din partea "jandarmului" rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor.

"Nu există apeluri la protest în videoclipul nostru, spuneam doar că tinerii nu trebuie să se teamă să îşi exprime opinia", a susţinut ziarul.

Fondat în 2016 de studenţi ai Şcolii de Înalte Studii Economice din Moscova, cunoscută a fi aproape de cercurile liberale, DOXA se prezintă ca un ziar independent care le permite studenţilor şi profesorilor universitari să se exprime.

Într-un comunicat, ONG-ul Amnesty International a declarat miercuri că percheziţiile ce vizează DOXA demonstrează că libertatea presei este în prezent "la cel mai scăzut" nivel în Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.