Cercetătorii finlandezi au descoperit o asociere între consumul anumitor fructe și cereale cu un risc mai mare de diabet de tip 1, în timp ce fructele de pădure, varza și broccoli ar fi protectoare. Rezultatele, potrivit autorilor studiului, trebuie să fie confirmate prin investigații aprofundate și nu ar trebui să îi determine pe aceștia să schimbe dieta copiilor lor. Mai ales în lumina faptului că sunt implicate alimente considerate în mod normal foarte sănătoase.
O echipă de cercetători finlandezi a descoperit o asociere îngrijorătoare între consumul anumitor fructe și cereale și apariția diabetului de tip 1 la copiii predispuși genetic. Pe de altă parte, s-a constatat că fructele de pădure precum afinele și coacăzele negre sunt asociate cu un risc mai scăzut de apariție a acestei afecțiuni. Reamintim că diabetul de tip 1, spre deosebire de tipul 2, este o boală autoimună în care sistemul imunitar este determinat să atace și să elimine celulele beta ale insulelor Langerhans din pancreas, a căror funcție principală este producerea insulinei, un hormon esențial în reglarea glicemiei. Acesta este motivul pentru care pacienții care suferă de această boală gravă au nevoie de îngrijire medicală pe tot parcursul vieții. Până în prezent, nu este clar ce declanșează diabetul de tip 1, dar experții cred că este vorba despre o combinație de predispoziție genetică și factori de mediu. Au fost discutate, de asemenea, posibile asocieri cu dieta, deși până în prezent nu există dovezi în acest sens.
Deoarece incidența diabetului de tip 1 în Finlanda a crescut brusc în rândul copiilor, cu peste cincizeci de cazuri la 100 000 de copii sub vârsta de cincisprezece ani (cea mai mare din lume și de cinci ori mai mare decât în urmă cu 70 de ani), o echipă de cercetare condusă de oameni de știință de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare din Helsinki a investigat dietele a mii de copii predispuși genetic la această boală pentru a găsi posibile asocieri cu anumite alimente. În cadrul studiului au fost implicați peste 5.600 de copii - majoritatea băieți, aproximativ 3.000 - cu vârsta de până la șase ani și toți predispuși genetic la dezvoltarea diabetului de tip 1. Printre genele implicate în principal în boală se numără cele din „familia” HLA (Human Leukocyte Antigen); PTPN22, care codifică proteina tirozin fosfatază; și gena IL2RA (CD25) legată de celulele T. Părinții acestor copii au fost rugați să completeze fișe alimentare detaliate în care a fost raportată întreaga istorie alimentară a copiilor.
Cu cât se consumă mai multe fructe, secară și ovăz, cu atât crește riscul de diabet de tip 1
Pe parcursul perioadei de urmărire a studiului, aproximativ 100 de copii au fost diagnosticați cu diabet de tip 1, în timp ce puțin peste 200 au dezvoltat autoimunitate împotriva celulelor beta ale insulelor Langerhans, o afecțiune care catalizează riscul de a se îmbolnăvi mai târziu. Prin încrucișarea datelor din fișele medicale ale copiilor cu obiceiurile alimentare raportate de părinții lor, au apărut asociațiile menționate mai sus. De exemplu, cu cât se consumă mai multe fructe, secară și ovăz, cu atât crește riscul de diabet de tip 1. Ovăzul, bananele, grâul și produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, pe de altă parte, au fost asociate cu creșterea autoimunității împotriva celulelor pancreatice producătoare de insulină. Pe de altă parte, anumite tipuri de fructe de pădure și fructe false (afine, afine, coacăze negre, zmeură și căpșuni) s-au dovedit a fi „protectoare” împotriva bolii; cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul este mai scăzut. Legumele crucifere, cum ar fi varza și broccoli, pe de altă parte, au fost asociate cu protecția împotriva autoimunității celulelor beta.
Trebuie subliniat faptul că acesta a fost un studiu de asociere, adică nu un studiu cauză-efect. Prin urmare, autorii subliniază că rezultatele nu ar trebui să îi determine pe oameni să schimbe dieta copiilor lor, ci că vor fi necesare studii suplimentare și mai aprofundate pentru a obține toate confirmările necesare. Există într-adevăr anumiți factori de luat în considerare, mai ales că sunt implicate alimente considerate sănătoase, cum ar fi fructele. „Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în polifenoli, compuși vegetali care pot atenua inflamația asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1”, a explicat profesorul Suvi Virtanen, care a coordonat cercetarea, într-un comunicat de presă. „Pe de altă parte, fructele pot conține substanțe nocive care nu se găsesc în fructe de pădure. De exemplu, fructele de pădure pot fi lipsite de pesticide care se găsesc în alte fructe”, a adăugat expertul.
Omul de știință a subliniat importanța investigării aprofundate a rezultatelor, deoarece, de exemplu, ar putea apărea prezența unui compus protector în fructe, un viitor medicament potențial. Sau poate ar putea fi identificat un pesticide specific culturilor de fructe care catalizează riscul. „Multe dintre alimentele pe care le-am găsit asociate cu un risc crescut de diabet de tip 1 și cu procesul bolii sunt considerate ca făcând parte dintr-o dietă sănătoasă și este important ca rezultatele noastre să fie replicate în alte studii înainte ca cineva să se gândească să facă schimbări în dieta copilului lor”, a declarat entuziasmat profesorul Virtanen. Detaliile cercetării au fost prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care are loc în prezent la Madrid, Spania.
Comentează