Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericolul vitaminelor luate toamna și iarna - Când îți pot face mai mult rău decât bine

F. P.
Exquis.ro
Vitamine

În toamnă și iarnă, mulți oameni încep să ia în mod activ vitamine . Ei le iau cu credința că ajută la întărirea imunității și a sănătății în sezonul de infecții. Medicul Elena Solomatina a subliniat că un consum necontrolat și excesiv de suplimente de vitamine poate avea un efect extrem de negativ asupra organismului și poate contribui la intoxicarea acestuia.

"Toamna, oamenii încep să ia în mod activ vitamina D, și în cantități colosale. Acest lucru poate duce la diverse probleme: imunitate redusă, dezvoltarea bolilor neurodegenerative (de exemplu, boala Alzheimer, boala Parkinson sau demența), perturbarea sistemului cardiovascular", spune Solomatina.

Răul de a lua vitamine toamna

De asemenea, expertul a atras atenția asupra faptului că, toamna, "pentru a îmbunătăți imunitatea", oamenii încep adesea să se bazeze pe unele produse individuale considerate sănătoase. De exemplu, în această perioadă a anului crește cererea de ficat de cod. Între timp, acesta este un produs concentrat, așa că ficatul de cod, precum și alte surse de vitaminele A, E și D, ar trebui să fie luate cu foarte multă moderație.

"Nu este nevoie să se ajungă la extreme. Nu ar trebui să folosiți vitaminele A, E și D fără discernământ. Ar trebui să fiți foarte atenți când adăugați vitamine în dieta dumneavoastră", spune Dr. Elena Solomatina.

Expertul i-a sfătuit pe cei care vor să ia vitamine să se consulte mai întâi cu medicul.

În ce cazuri sunt necesare vitaminele? Acestea vor aduce beneficii organismului:

  • diagnosticul stabilit de hipovitaminoză și deficiență de vitamine
  • după boli grave
  • boli cronice
  • alimentație monotonă și neregulată
  • în timpul și după o dietă
  • activitate fizică crescută
  • în timpul tratamentului tuberculozei cu izoniazidă (este necesară vitamina B6)
  • stresul cronic
  • în timpul sarcinii și alăptării
  • în timpul fumatului

La ce duce excesul de vitamine

Excesul de vitamine în organism duce la hipervitaminoză, care nu este mai puțin periculoasă decât hipovitaminoza. Consecințe deosebit de grave apar în cazul unui supradozaj de vitamine liposolubile A, D și E. Acestea se acumulează în organism și nu sunt excretate, spre deosebire de cele hidrosolubile. Astfel, vitamina A poate provoca cancer pulmonar la fumători. Vitaminele hidrosolubile sunt periculoase atunci când sunt administrate în doze mari. De exemplu, acidul ascorbic mai mult de 1 g pe zi poate provoca avort.

Important: Informațiile sunt furnizate doar în scop de referință. Consultați un specialist cu privire la contraindicații și efecte secundare și în niciun caz nu vă automedicați. La primele semne de boală, consultați un medic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.