Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Perla Mossadului' a încetat din viață: Ea a fost mai mare spioană a Israelului / VIDEO

spioana

Spioana israeliană Shlomit Kishik-Cohen - supranumită "Perla Mossadului" - a decedat la vârsta de 97 de ani, a informat luni presa israeliană, citată de AFP.

Shlomit Kishik-Cohen a activat mult timp în Liban, ajutând în special la transferul evreilor libanezi și din alte țări arabe spre Israel, numai din Liban făcând să ajungă în Israel circa 1.000 de evrei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Produsele cu conținut mare de zahăr ar putea fi supra-taxate

"Adio (...) spioană israeliană nr. 1 în Liban!", titra cotidianul Yediot Aharonot.

Această femeie, căreia i se mai spunea și "Shula", s-a născut în 1920 în Argentina, într-o familie de evrei care a emigrat pe teritoriul viitorului stat israelian, stabilindu-se la Ierusalim, potrivit site-ului oficial al serviciilor de informații israeliene.

Citește și: Își va recupera nasul și gura grație unei operații care va utiliza tehnologia 3D

Ea s-a căsătorit cu un comerciant libanez bogat, de origine evreiască, Joseph Cohen, cu 20 de ani mai vârstnic, și a locuit împreună cu acesta la Beirut, unde femeia a stabilit legături cu înalți responsabili libanezi și a început să lucreze voluntar pentru viitorul stat israelian.

Potrivit Centrului patrimoniului serviciilor de informații, în ajunul creării Statului Israel, în 1948, Shlomit Kishik-Cohen ar fi obținut informații despre pregătirile militare în Liban și în alte țări arabe în vederea declanșării unui război împotriva tânărului stat israelian.

Citește și: Amazon rambursează 70 de milioane de dolari: Erau cumpărături făcute de copii

După proclamarea Israelului, ea s-a alăturat Mossadului și a transmis informații militare din Siria și Liban între anii 1947-1961.

În urmă cu câțiva ani, Shlomit Kishik-Cohen a declarat că s-a întâlnit cu șefii poliției și cu cei ai serviciilor de informații libaneze, precum și cu președinți și responsabili ai acestei țări: "I-am întâlnit la vremea respectivă pe președintele Camille Chamoun și pe Pierre Gemayel, fondatorul partidului Falangele libaneze".

Citește și: Pe modelul STRALETEI Alexandra, fiică de polițist, acum o ELEVĂ de 18 ani si-a scos la licitatie virginitatea / FOTO

Ea susține că nu i-a dezvăluit niciodată nimic din activitățile sale soțului ei și a reușit să facă să vină în Israel doi dintre fiii acestuia.

"Shula" a fost arestată în 1961 în Liban, unde a fost condamnată la moarte, dar pedeapsa i-a fost comutată în urma recursului.

Citește și: Asta e cea mai mare centrală fotovoltaică plutitoare din lume: A fost conectată la rețea

Ea făcea parte dintr-o "rețea de spionaj foarte importantă" la acea vreme, ''dacă nu chiar cea mai importantă", explica într-un documentar realizat de Al-Jazeera, difuzat în 2016, Sami al-Khatib, unul dintre ex-responsabilii serviciului de informații libanez.

Shlomit Kishik-Cohen a fost eliberată în urma unui schimb de prizonieri după războiul israeliano-arab din iunie 1967 și de atunci a locuit la Ierusalim împreună cu familia ei.

Citește și: Un curs avansat pentru diagnosticarea cu ultrasunete a anomaliilor fetale are loc la Constanta

Unul dintre copiii ei, Itzhak Levanon ("Libanezul" în ebraică), a devenit ambasador al Israelului la Cairo. El a fost evacuat în 2011, după un atac împotriva ambasadei, comis de manifestanți în cursul revoltei în urma căreia președintele egiptean Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.