Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Permisul de conducere în format fizic ar putea să dispară

permis conducere

Într-o încercare de a redefini regulile și standardele din industria auto, Uniunea Europeană se află în discuții privind introducerea unui permis auto digital. Această inițiativă urmărește crearea unei formate standardizate de document digital, care să înlocuiască carnetul de conducere fizic și să fie acceptat în toate statele membre UE.

Uniunea Europeană este în prezent implicată în elaborarea unui nou set de reguli pentru șoferi, care vizează modificări semnificative în privința obținerii și valabilității permiselor auto.

O măsură propusă constă în scăderea vârstei minime necesare pentru obținerea carnetului de conducere, în vederea facilitării accesului la dreptul de a conduce pentru un număr mai mare de persoane.

De asemenea, se propune creșterea duratei de valabilitate a permiselor auto, în ideea de a reduce frecvența necesară pentru reînnoirea acestora.

O altă propunere importantă constă în introducerea permisului auto digital, care ar avea valabilitate în toate statele membre UE.

Când se introduce noul permis auto digital?

Comisia de Transport a Uniunii Europene a propus crearea unui permis auto digital, care să fie valabil în toate statele membre.

Noul document va putea fi prezentat autorităților pe telefonul mobil, tabletă, laptop sau chiar pe sistemul media-nav al mașinii. Astfel, e foarte probabil ca permisul auto să nu mai fie obligatoriu în format fizic.

De asemenea, UE va analiza propunerea ca valabilitatea permiselor de conducere să fie majorată la 15 ani. Dar numai pentru categoriile A, B și Tr. Pentru camioane și autobuze, propunerea e ca valabilitatea să fie de 5 ani.

Până la finalul lunii martie ar trebui ca deputații europeni să analizeze aceste propuneri și să decidă când și dacă le adoptă.

Se poate circula cu o copie după permisul auto?

În prezent, șoferii sunt obligați să aibă asupra lor carnetul de conducere în original. Nu este acceptată nici copia după permis, nici prezentarea unei fotografii a acestuia, scrie ProMotor.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Astfel, conducătorii auto sunt obligați să prezinte în original polițiștilor:

permisul de conducere

cartea de identitate/buletinul/pașaportul

certificatul de înmatriculare a vehiculului

asigurarea obligatorie RCA (aceasta poate fi prezentată sub formă de copie ori în format electronic).

Sancțiuni pentru șoferii care nu au permisul asupra lor

Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (…) nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Aceeași amendă o poți primi și dacă prezinți polițistului care te oprește în trafic doar o copie a permisului, a certificatului de înmatriculare sau a cărții de identitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.