Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Persecuție religioasă în Rusia - Preot ortodox, condamnat la închisoare după ce a afirmat că militarii ruși uciși în Ucraina merg în iad

Ioan Kurmoiarov

Tribunalul districtual Kalininski din Sankt Petersburg l-a condamnat pe fostul ieromonah Ioan Kurmoiarov la trei ani într-o colonie de regim general în cazul "falsurilor" despre armata rusă motivate de ură politică.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanța i-a interzis lui Kurmoiarov să administreze site-uri web timp de doi ani. Instanța a luat în considerare faptul că acuzatul și-a recunoscut vina ca o circumstanță atenuantă.

Cu o zi mai devreme, procurorul a solicitat o pedeapsă de șapte ani de închisoare în colonie pentru fostul preot.

În ultimul său cuvânt, Kurmoiarov a declarat că motivele sale au fost "exclusiv de natură religioasă", adăugând că, în calitate de preot și călugăr, a fost foarte supărat de faptul că se purta un război între ortodocși.

Condamnat pentru idei religioase

Motivul urmăririi penale a ieromonahului a fost un videoclip pe YouTube pe care l-a publicat în martie 2022, în care spunea că militarii ruși uciși în Ucraina vor merge în iad, nu în rai. „În paradis ajung "fericiți făcătorii de pace", vedeți care este problema? Iar cei care au dezlănțuit agresiunea - ei nu vor fi în paradis”, a spus preotul.

Kurmoiarov a fost reținut la Sankt Petersburg în iunie 2022, i-au fost luate gadgeturile, două icoane, o cruce de lemn și un veșmânt. Kurmoiarov a fost apoi arestat și trimis la SIZO-1 Kresty-2 din Sankt Petersburg.

În vara anului 2020, Kurmoiarov a criticat biserica principală a Forțelor Armate. „Acesta este un alt exemplu al modului în care Ortodoxia se transformă într-un păgânism banal,  patroni cerești, icoane ale genurilor de trupe, temple în funcție de afilierea profesională”, a scris el la acea vreme.

Interzis de Patriarhul Kirill

Ulterior, Patriarhul Kirill i-a interzis lui Kurmoyarov să slujească timp de două luni „în legătură cu neconcordanța cu titlul de cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse” și „până când vor fi clarificate toate circumstanțele comportamentului nedemn”.

În decembrie 2021, Kurmoiarov a scris o cerere către Comitetul de anchetă al Federației Ruse împotriva ministrului Apărării, Serghei Șoigu, cerând să îl aducă în fața justiției. Preotul consideră că picturile murale care înfățișează soldați ai Armatei Roșii și simboluri comuniste din templul Ministerului Apărării din Parcul Patriot de lângă Moscova jignesc sentimentele credincioșilor.

În aprilie 2022, el a fost lipsit de slujirea sa în biserică. Dioceza din Moscova a considerat că el „forma informații nesigure” despre armata rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.