Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, omagiată într-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României

muzeugalerie.ro
nicolae iorga

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, fost rector al Universităţii din Bucureşti (UB), este omagiată într-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), la 150 de ani de la naşterea acestuia, potrivit unui comunicat al UB transmis, marţi, AGERPRES.

Piese din colecţia muzeală a UB pot fi admirate în expoziţia "Nicolae Iorga - 150 de ani de la naştere", organizată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Parteneri ai Muzeului Naţional de Istorie sunt, pe lângă Universitatea din Bucureşti, Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Printre exponatele din colecţia muzeală a UB se numără jilţul utilizat de istoric în perioada în care a fost rector al Universităţii din Bucureşti, documente privind parcursul său profesional în cadrul instituţiei, diploma de Doctor Honoris Causa conferită de Universitatea Oxford (1930) şi o serie de fotografii.

Pe lângă documentele şi obiectele aflate în patrimoniul instituţiilor partenere, vizitatorii vor avea acces şi la un număr important de piese donate de istoricul Andrei Pippidi, profesor emerit al Universităţii din Bucureşti şi membru corespondent al Academiei Române. Prin actul de donaţie realizat de profesorul Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, aceste piese intră în patrimoniul naţional al României.

Printre piesele din colecţia "Iorga-Pippidi" se numără documente personale şi de studii ale lui Nicolae Iorga, precum actul de naştere, actele de studii primare, gimnaziale şi diplomele de licenţiat şi doctor, dar şi cele mai relevante diplome de Doctor Honoris Causa primite de la mari universităţi din Europa.

Totodată, colecţia include brevetele şi medaliile conferite lui Nicolae Iorga de regii României: marele colan al Ordinului Carol I şi marele colan al Ordinului Ferdinand I, dar şi distincţiile acordate marelui istoric român de diverse alte state, precum Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce (Franţa); Ordinul Mântuitorului în grad de Mare Cruce (Grecia); Ordinul Coroana Italiei în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare în grad de Mare Cruce (Lituania) şi Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce (Spania).

În acelaşi timp, expoziţia "Nicolae Iorga - 150 de ani de la naştere" prezintă şi documente inedite primite de istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea şi de la principesele Mărioara şi Elena, corespondenţă primită de la diverse personalităţi sau oameni simpli, fotografii, dar şi tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpăna.

Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii mai, de miercuri până duminică, între orele 9,00 - 17,00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.