Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Personalităţi internaţionale din lumea muzicii clasice avertizează în legătură cu interzicerea comercializării lemnului folosit la confecţionarea arcuşurilor

https://promusicprod.ro/
muzicant violoncel

Aproape 200 de personalităţi internaţionale din lumea muzicii clasice, printre care muzicienii francezi Renaud şi Gautier Capuçon, precum şi violoncelistul Yo-Yo Ma, au susţinut marţi cauza meşteşugarilor care confecţionează arcuşuri şi care riscă să nu-şi mai poată exercita meseria în lipsa fernambucului, o varietate de lemn din Brazilia, a cărui comercializare este pe cale să fie interzisă, informează AFP.

''Să nu limităm difuzarea culturii în general şi a muzicii în particular sub pretexte false. Să nu transformăm lumea muzicală în ţap ispăşitor pentru defrişări'', au spus artiştii într-un editorial publicat de cotidianul Le Monde.

Brazilia încearcă să interzică comercializarea fernambucului (Paubrasilia echinata), care se găseşte exclusiv în nord-estul ţării, şi denunţă ''traficul ilegal'' cu această varietate de lemn, potrivit Agerpres.

Editorialul semnat de muzicieni, dirijori şi orchestre internaţionale a fost publicat înaintea Convenţiei pentru comerţul internaţional cu specii din fauna şi flora sălbatice în pericol de extincţie (CITES), care urmează să aibă loc în perioada 14-25 noiembrie în Panama şi unde ar putea fi interzisă exploatarea acestui lemn esenţial pentru fabricarea arcuşurilor.

Semnatarii lansează un apel către ''toţi miniştrii din domeniul Culturii, Mediului, pentru Artizanat şi Relaţii Internaţionale să colaboreze cu CITES şi cu diferiţi parteneri angajaţi în acest dosar pentru a găsi cea mai bună soluţie care să permită atât conservarea, cât şi utilizarea fernambucului fără a restricţiona exprimarea artei noastre''.

Subliniind că sectorul lor este ''foarte vigilent în legătură cu aceste probleme de mai multe decenii'', muzicienii scot în evidenţă că ''volumele de lemn, europene şi exotice'' utilizate în industria muzicală ''sunt extrem de modeste în comparaţie cu volumele utilizate în industria hârtiei, a construcţiilor şi a mobilei pe plan global''.

''Cum ar contribui restrângerea liberei circulaţii a arcuşurilor să faciliteze conservarea Paubrasilia echinata, când chiar Brazilia recunoaşte că acest fapt nu ar avea cu siguranţă consecinţe asupra conservării speciei?'', se întreabă ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.