Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Personalului medical din Rusia aşteaptă în continuare să primească primele promise de către Vladimir Putin

Vladimir Putin

Membri ai personalului medical care îngrijesc bolnavi de covid-19 din Rusia aşteaptă în continuare să primească prime promise de către Vladimir Putin la 8 aprilie - 80.000 de ruble (995 de euro) medicilor şi între 25.000 şi 50.000 de ruble celorlalţi membri ai personalului medical, iar salariile unor au scăzut din cauză că şi-au întrerupt activitatea după ce au intract în contact cu boala, relatează AFP, potrivit news.ro.

Marina, un medic rus în vârstă de 24 de ani, se aştepta la o primă după ce s-a aflat în contact cu un pacient cu covid-19. În schimb, salariul ei din aprilie a scăzut.

Ea lucrează în sectorulpublic, la 200 de kilometri nord de Moscova, şi efectuează vizite la domiciliu. Înainte de pandemie, primea, în medie, trei apeluri telefonice pe zi. În aprilie a primit între 16 şi 20 de apeluri telefonice.

Atunci când Putin a anunţat că se acordă o primă lunară de 80.000 de ruble medicilor pentru îngrijirea bolnavilor de covid-19, ea a crezut că era vorba despre o compensaţie pentru riscul mare şi munca în plus.

”Speram ca, dacă eram în contact cu boala, să primesc bani în plus”, declară tânăra, care a acceptat să vorbească cu condiţia de a rămâne anonimă şi ca reşedinţa să nu-i fie dezvăluită.

Însă realitatea este cu totul alta.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

După ce unul dintre pacienţii săi a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, Marina a fost nevoită să-şi înceteze activitatea timp de două săptămâni, iar salariul i-a scăzut cu 14.000 de ruble (175 de euro), în contextul în care poate să câştige până la 36.000 de ruble (450 de euro).

”Aş fi putut să iau virusul, iar în loc de o primă, salariul mi-a scăzut”, declară Marina, care primeşte de altfel o singură mască chirurgicală şi o pereche de măniuşi.

Ea nu este singura în această situaţie.

Membrii personalului medical care acordă îngrijiri contau şi ei pe promisiunea lui Putin de a primi prime de 25.000-50.000 de ruble.

În aprilie, mulţi nu au văzut aceşti bani. Unii au postat pe Internet poze cu fluturaşul de salariu, fără primă, sau cu sume pe care le consideră derizorii.

BIROCRAŢIA, DE VINĂ

Premierul Mihail Mişustin a recunoscut miercuri această problemă.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

El a anunţat că Guvernul a transferat 27 de miliarde de ruble (340 de milioane de euro) în vederea plătirii acestor prime, dar că autorităţile regionale au redistribuit doar 4,5 miliarde din ele.

”Există probleme inclusiv în regiunile cele mai afectate (de covid-19), unde activitatea este aglomerată la maximum”, şi-a exprimat el regretul.

Liderul ”Sindicatului Acţiunii Muncitorilor Medicali” Andrei Konoval consideră că directiva lui Putin s-a pierdut în meandrele birocraţiei.

El denunţă faptul că anumite spitale au introdus doar o parte a personalului în ”echipe coronavirus”, în pofida faptului că oameni ca Marina nu sunt eligibili, chiar dacă s-au aflat în contact cu noul coronavirus.

În alte regiuni, instituţiile au calculat la minut timpul petrecut de către angajaţii lor cu un bolnav de covid-19 - cu scopul de a economisi bani.

Promisiunile lui Putin au fost ”foarte atractive” iniţial, subliniază Konoval, ”însă ele au provocat o enormă dezamăgire” ulterior.

PETIŢIE SEMNATĂ DE 100.000 DE OAMENI

Acest lucru a sporit frustrarea comunităţii medicale, afectată de un deceniu de reducerea bugetului şi închiderea unor instituţii medicale - o politică de ”optimizare”, potrivit autorităţilor.

”Asta seamănă cu o glumă crudă pentru îngrijitori”, se arată într-o petiţie pusă în circulaţie săptămâna trecută de către Sindicatul acţiunea, care reclamă plata primelor.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor

Acest document, în care se cere Guvernului să crească numărul beneficiarilor primei, a fost semnat de peste 100.000 de oameni.

Promisiunile Kremlinului au creat impresia că îngrijitorii primesc munţi de bani, în timp ce ceilalţi ruşi sunt loviţi din plin de criza covid-19, îşi exprimă îngrijorarea Konoval.

”Acest zvon, potrivit căruia medicii primesc mulţi bani în timpul pandemiei, este neplăcut pentru doctori, care continuă să muncească pentru o sumă mică”, deplânge el.

Marina confirmă că ”pacienţii ne spun că probabil câştigăm mulţi bani muncind atât de mult”.

Cu toate acestea, nici ea şi nici mulţi alţi membri ai personalului medical nu se vor angaja într-o bătălie pe termen lung cu birocraţia pentru a primi prima.

”Nimeni nu se va plânge, asta nu ar schimba lucrurile cu nimic. Vreau să prevaleze justiţia, însă nu voi declanşa un război”, spune ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.