Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Perspective sumbre pentru economia Marii Britanii: 'Vom asista la un deceniu pierdut de creștere dacă nu se iau măsuri'

fortune.com
recesiune-economie-criza

Economia Marii Britanii este pe cale de a se contracta cu 0,4% anul viitor, în condițiile în care inflația rămâne ridicată, iar companiile își suspendă investițiile, cu implicații sumbre pentru creșterea pe termen lung, a prognozat luni Confederation of Business Industry, conform Reuters.

"Marea Britanie se află în stagflație - cu o inflație galopantă, creștere negativă, scăderea productivității și a investițiilor întreprinderilor. Firmele văd oportunități potențiale de creștere, dar... vânturile din față le determină să pună pe pauză investițiile în 2023", a declarat directorul general al CBI, Tony Danker.

Prognoza CBI marchează o scădere drastică față de cea din iunie, când a prezis o creștere de 1,0% pentru 2023, și nu se așteaptă ca produsul intern brut (PIB) să revină la nivelul de dinainte de COVID până la jumătatea anului 2024.

Marea Britanie a fost puternic afectată de o creștere bruscă a prețurilor la gazele naturale în urma invaziei Rusiei în Ucraina, precum și de o redresare incompletă a pieței muncii după pandemia COVID-19 și de investițiile și productivitatea în continuare slabe.

Șomajul ar urma să crească până la un vârf de 5,0% la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, de la 3,6% în prezent, a precizat CBI.

Inflația britanică a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% în octombrie, comprimând puternic cererea de consum, iar CBI preconizează că va scădea lent, ajungând la o medie de 6,7% anul viitor și 2,9% în 2024.

Prognoza CBI privind PIB-ul este mai puțin sumbră decât cea a Office for Budget Responsibility al guvernului - care luna trecută a prognozat un declin de 1,4% pentru 2023.

Însă prognoza CBI este în concordanță cu cea a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care se așteaptă ca anul viitor Marea Britanie să fie cea mai slabă economie europeană, cu excepția Rusiei.

CBI a prognozat că investițiile întreprinderilor la sfârșitul anului 2024 vor fi cu 9% sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar producția pe lucrător cu 2% mai mică.

Pentru a evita acest lucru, CBI a cerut guvernului să facă mai flexibil sistemul britanic de vize de muncă post-Brexit, să pună capăt la ceea ce consideră a fi o interdicție efectivă de construire a turbinelor eoliene pe uscat și să acorde mai multe stimulente fiscale pentru investiții.

"Vom asista la un deceniu pierdut de creștere dacă nu se iau măsuri. PIB-ul este un simplu multiplicator a doi factori: oamenii și productivitatea lor. Dar nu avem oamenii, nu avem nici productivitatea", a declarat Danker.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.