Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peru: Manifestaţii tot mai mari împotriva noii preşedinte. Două persoane şi-au pierdut viaţa

cnn.com
proteste Peru

Două persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin cinci au fost rănite duminică în cursul manifestaţiilor tot mai mari împotriva preşedintei Peru, Dina Boluarte, după lovitura de stat eşuată şi arestarea fostului preşedinte Pedro Castillo, comentează AFP, citat de Agerpres.

Semn al tensiunii în creştere: o sesiune a Congresului privind situaţia din ţară a fost suspendată după o serie de incidente. Imagini publicate pe reţelele sociale arată un bărbat lovindu-l pe altul în spate cu pumnul pe un culoar al sălii de şedinţe şi apoi o busculadă în centrul acesteia, fără a se cunoaşte motivul. Sesiunea era în continuare suspendată duminică la începutul serii.

Protestele s-au înmulţit în toată ţara, în special în oraşele din nord şi în Munţii Anzi. Mii de persoane s-au mobilizat pe străzile din Cajamarca, Arequipa, Tacna, Andahuaylas, Cusco şi Puno, cerând eliberarea fostului şef al statului şi noi alegeri şi îndemnând la grevă naţională.

"Regretăm moartea a două persoane şi mai mulţi răniţi în confruntări. Îndemn populaţia să rămână calmă", a declarat ministrul de Interne César Cervantes la radio RPP, la scurt timp după un prim bilanţ al poliţiei anunţând un mort - o adolescentă - şi cinci răniţi. Viaţa niciunui peruan nu merită să fie sacrificată pentru interese politice. Reiterez apelul meu la dialog şi renunţarea la violenţă", a lansat Dina Boluarte pe Twitter.

Sâmbătă, altercaţiile la Andahuaylas (sud) s-au soldat cu 20 de răniţi (16 civili şi 4 poliţişti). Violenţele au reînceput a doua zi cu tiruri de gaze lacrimogene ale poliţiei şi pietre aruncate de manifestanţi.

Întăriri cu trupe speciale ale poliţiei urmau să sosească cu avionul pentru a ţine sub control demonstraţiile, potrivit forţelor de ordine. Andahuaylas, situată în regiunea Apurimac, este regiunea de origine a Dinei Boluarte, considerată "trădătoare" de partizanii preşedintelui demis. Secţia de poliţie din Huancabamba, un oraş din Apurimac, a fost incendiată, potrivit radioului RPP.

La Lima, între 1.000 şi 2.000 de persoane au manifestat în faţa Congresului strigând "Castillo, nu eşti singur, poporul te susţine" şi fluturând pancarte în care acuzau "Dina (Boluarte) şi Congresul" că sunt "şobolani corupţi". Ei au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene duminică la începutul serii.

Lima i-a întors întotdeauna spatele lui Castillo, un profesor de şcoală rurală şi lider sindical deconectat de elite, în timp era susţinut de regiunile andine de la alegerile din 2021.

Sindicatele agrare şi organizaţiile sociale ţărăneşti şi indigene au lansat un apel duminică la o "grevă pe termen nelimitat" începând de marţi, respingând Congresul şi cerând alegeri anticipate şi o nouă Constituţie.

Potrivit comunicatului Frontului agrar şi rural din Peru, care cere "eliberarea imediată" a lui Castillo, acesta "nu a comis o lovitură de stat" când a încercat pe 7 decembrie să dizolve parlamentul şi să instaureze starea de urgenţă.

A fost arestat câteva ore mai târziu de propriul său bodyguard în drum spre ambasada Mexicului pentru a cere azil politic. El este acuzat de "răzvrătire".

Dina Boluarte, vicepreşedintă până la învestirea sa pe 7 decembrie după demiterea lui Castillo, a format sâmbătă un guvern cu profil independent şi tehnic, având ca prim-ministru un fost procuror, Pedro Angulo. "Până în prezent, preşedinta nu a fost clară cu privire la marea problemă: este un guvern de tranziţie sau un guvern care intenţionează să rămână până în 2026?", a declarat analistul politic Giovanna Penaflor.

Cererea de noi alegeri este asociată cu o respingere masivă a Congresului: conform sondajelor din noiembrie, 86% dintre peruani dezaprobă parlamentul.  Vineri, Dina Boluarte nu a exclus convocarea de alegeri anticipate pentru a găsi o ieşire paşnică din criza politică. În paralel, teoria, avansată de fostul şef de cabinet şi avocatul lui Castillo, potrivit căreia fostul preşedinte a fost drogat fără ştirea lui în timpul tentativei eşuate de lovitură de stat, pasionează ţara.

Într-o scrisoare pe care Castillo ar fi scris-o în închisoare, el susţine că un medic şi asistente "camuflate" şi un procuror "fără faţă" (cu glugă) l-au "forţat" să i se ia mostre de sânge fără consimţământul său, evocând un "plan machiavelic". Preşedintele Institutului de medicină legală, Francisco Brizuela, a făcut cunoscut că fostul preşedinte "a refuzat să se supună" testelor, încheie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.