Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pescarii japonezi au început curăţarea apelor din apropiere de Fukushima

www.fukushimawatch.com

Pescarii niponi au început să retragă reziduuri de pe fundul apei din apropierea centralei nucleare de la Fukushima în scopul de a relua pescuitul în zonă în luna martie, semnalează EFE.

De luni, 30 de vase pescăreşti îşi folosesc năvoadele pentru a retrage resturi de lemn, zidărie şi alte reziduuri de pe o rază cuprinsă între 5 şi 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi, a declarat, pentru agenţia spaniolă de presă, un purtător de cuvânt al asociaţiei pescarilor din localitatea Iwaki.

Citește și: Sarkozy vrea să ofere Londrei şansa să revină asupra Brexit-ului

Operaţiunea a început în aceste ape în condiţiile în care nivelurile de izotopi radioactivi sunt considerate sigure, potrivit măsurătorilor realizate de operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (TEPCO), şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Înlăturarea acestor resturi transportate de valul tsunami care a devastat zona în urma seismului din 2011 are scopul de a facilita refacerea habitatului marin şi reluarea activităţilor pescăreşti care au fost suspendate în zona din apropierea centralei după catastrofa nucleară.

Asociaţiile pescăreşti din localităţile Soma, Futaba şi Iwaki, din apropiere de Fukushima Daiichi, intenţionează să încheie aceste operaţiuni până în februarie, iar în martie să testeze starea bancurilor de peşti din zonă, potrivit ziarului Sankei, potrivit Agerpres.

Reziduurile retrase de pe fundul apei vor fi analizate pentru a se verifica dacă sunt contaminate cu radioizotopi şi vor fi depozitate temporar în locuri special amenajate în zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.