Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pestă porcină în Alba - Târgurile de animale, închise temporar în 5 UAT-uri

facebook.com
pesta porcina

Activitatea târgurilor de animale din oraşele Aiud, Blaj şi Teiuş şi comunele Cetatea de Baltă şi Jidvei este suspendată temporar, în urma apariţiei unui caz de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic în localitatea Crăciunelu de Jos, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Dragoş Suciu.

După ce, în august, au fost închise cele două focare active de PPA la porc domestic de pe raza judeţului Alba, respectiv de la Ighiu şi Meteş, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat recent un caz de PPA într-o gospodărie din Crăciunelu de Jos, o comună de lângă Blaj.

Potrivit lui Dragoş Suciu, inspectorii DSVSA Alba au întreprins mai multe măsuri, în regim de urgenţă, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acţiuni de dezinfecţie, restricţionarea circulaţiei persoanelor şi animalelor în zona afectată, punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploataţiei, declanşarea anchetei epizootice, informarea populaţiei privind măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor la animale.

De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Transmisibile şi s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor. Au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere, între 0 şi 3 kilometri, respectiv până la 30 de kilometri, unde trebuie respectate mai multe măsuri, cum ar fi menţinerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără să aibă posibilitatea să intre în contact cu animale sălbatice, interzicerea vânzării porcilor din exploataţiile populaţiei.

Totodată, Instituţia Prefectului judeţul Alba a dispus suspendarea activităţii târgurilor de animale pe o perioadă determinată, respectiv până la închiderea focarului de la Crăciunelu de Jos, din municipiile Aiud şi Blaj, oraşul Teiuş şi comunele Cetatea de Baltă şi Jidvei, a precizat Dragoş Suciu.

Târgurile de animale din Alba au fost redeschise în vară, după o pauză de aproape trei ani generată de situaţia epizootică la nivel naţional, în contextul evoluţiei PPA. În târgurile care încă funcţionează se pot comercializa doar animale din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine, provenite numai din exploataţii de pe raza judeţului Alba, din zone nesupuse restricţiilor sanitare veterinare. Comercializarea animalelor aduse din alte judeţe este strict interzisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.