Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pestă porcină pe un fond de vânătoare din Munții Apuseni

facebook.com
pesta porcina

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat la un porc mistreţ de pe un fond de vânătoare din Munţii Apuseni, vânat în baza cotei de recoltă aprobată, a informat, marţi, Biroul de Presă al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba.

"Genomul virusului pestei porcine africane a fost confirmat la un porc mistreţ de pe Fondul de Vânătoare 32 Izvorul Ampoiului, proprietatea AVPS Cerbul Carpatin Zlatna. (...). Au fost luate mai multe măsuri, în regim de urgenţă, precum: intensificarea vânătorii, informarea populaţiei privind acest caz, activarea Unităţii Locale de Sprijin Zlatna şi a fost declanşată o anchetă epizootică", se menţionează într-un comunicat transmis AGERPRES de către DSVSA Alba.

Totodată, potrivit sursei citate, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor şi s-a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea bolii şi prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la alţi porci.

"Mistreţul depistat pozitiv a fost vânat în baza cotei de recoltă aprobată. În această perioadă, în zona respectivă, sunt efectuate patrulări zilnice în teren, catagrafierea efectivelor de mistreţi, depistarea animalelor bolnave sau moarte, prelevarea de probe de la animalele moarte", precizează reprezentanţii DSVSA Alba.

De asemenea, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, târgurile de animale din Zlatna au fost suspendate pe perioadă determinată.

Au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere în jurul focarului, fiind interzisă în localităţile în cauză mişcarea suinelor.

DSVSA Alba mai arată că, în vederea descurajării comerţului ilicit cu porci vii sau animale din alte specii, pentru preîntâmpinarea răspândirii PPA, în următoarea perioadă vor fi intensificate controalele în trafic.

În judeţul Alba sunt active, în prezent, încă două focare de PPA, ambele la porc domestic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.