Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100 de persoane au fost evacuate, iar alte 48 surprinse de viituri au fost salvate de pompieri

IGSU

Pompierii militari au evacuat preventiv 104 de persoane, iar alte 48 surprinse de viituri au fost salvate în ultimele 24 de ore, iar avertizarea timpurie prin sistemul Ro-Alert şi adoptarea măsurilor de autoprotecţie de către populaţie au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime, scrie Agerpres.

"Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi a volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 65 locuinţe, 78 de anexe şi subsoluri, 267 de curţi, şase obiective social-economice, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Precipitaţiile abundente din cursul zilei de duminică şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 72 localităţi din 20 de judeţe. 

Din cauza vântului care a suflat cu viteze foarte mari, echipajele ISU au intervenit cu utilaje şi accesorii de descarcerare pentru degajarea a 53 de copaci căzuţi pe carosabil, pe stâlpi de electricitate sau autoturisme.

"Cele mai semnificative efecte s-au produs în judeţele Mehedinţi şi Harghita. În Mehedinţi, pompierii au intervenit în peste 20 de localităţi pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri în case sau autoturisme, dar şi pentru evacuarea apei din locuinţe. În judeţul Harghita, apa a măturat localităţile Sândominic, Lunca de Jos şi Valea Rece, fiind necesară evacuarea preventivă a 100 persoane. Acestea au rămas la rude, urmând să revină la casele lor după retragerea apelor din gospodării. Situaţii punctuale s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde pompierii au salvat trei persoane blocate de apă în autoturisme, dar şi în judeţul Hunedoara, unde o persoană cu probleme locomotorii a fost evacuată preventiv la rude", se arată în comunicat.

Citește și: Un bărbat a fost rănit, după ce a sărit pe fereastră ca să scape dintr-un incendiu

În judeţul Alba, având în vedere creşterile de debite pe râul Sebeş, echipaje ISU, autorităţi locale, militari ai unităţilor din garnizoana Alba Iulia şi voluntari au acţionat pentru supraînălţarea cu saci de nisip a digului de protecţie. 

"La acest moment, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Bacău, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ şi Timiş. De asemenea, sunt evaluate pagubele produse de inundaţii de către comisii mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă", precizează IGSU. 

Agenţiile de hidro-meteorologie au emis 63 de avertizări cod portocaliu şi opt avertizări cod roşu, care au vizat fenomene severe în cea mai mare parte a ţării. IGSU şi unităţile teritoriale au transmis 38 de mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert şi au asigurat fluxul de comunicare cu primăriile din zonele vizate de inundaţii şi vijelii. 

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative. 

"În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.