Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 1.000 de migranţi salvaţi de organizaţiile umanitare din Mediterana vor să intre în Italia: Roma vrea să îi primească doar pe cei vulnerabili

Agerpres.ro
naufragiu migranti

UPDATE

Nava Humanity 1 a ONG-ului "Sos Humanity" a ajuns în portul Catania cu 179 de naufragiaţi la bord, escortată de o navă de patrulare a Gărzii de Coastă, transmite Agenţia ANSA.

Aşa cum prevede noul decret, a fost efectuată o inspecţie sanitară pentru a identifica persoanele fragile, femeile şi copiii, singurii care au voie să debarce.

Potrivit ONG-ului, la finalul inspecţiei, "în portul Catania, la bordul navei Humanity 1 se află încă aproximativ 24 de naufragiaţi, pe care autorităţile italiene nu par să vrea să le permită debarcarea: toţi sunt bărbaţi adulţi, fără probleme medicale".

Prin urmare, 155 dintre cei 179 de migranţi care se aflau la bordul navei au fost debarcaţi în Catania.

"Primii care au debarcat au fost minorii şi copiii mici însoţiţi de mamele lor. Controalele sunt încă în desfăşurare, dar Catania nu ne-a fost atribuit ca port sigur", a explicat Petra Krischok, purtător de cuvânt al Sos Humanity.

Știrea inițială

Peste o mie de migranţi salvaţi de organizaţiile umanitare sunt de câteva zile în bărci de salvare în largul Mediteranei. Italia ar putea permite accesul celor vulnerabili de pe una dintre nave, dar îi respinge pe ceilalţi, transmite AFP.

Se aşteaptă ca Italia să permită copiilor şi persoanelor bolnave sau vulnerabile să coboare de pe o navă de salvare sub pavilion german, însă ceilalţi migranţi aflaţi la bord ar putea fi trimişi înapoi în apele internaţionale, în ciuda înrăutăţirii condiţiilor meteorologice, scrie news.ro.

Nava Humanity 1, administrată de organizaţia caritabilă germană SOS Humanity şi care transportă 179 de migranţi, a fost solicitată de autorităţile italiene să vină în portul Catania.

Humanity 1 este una dintre cele patru nave umanitare din largul Siciliei care au cerut permisiunea de a-i aduce pe cei salvaţi în siguranţă în Italia, în condiţiile în care condiţiile de pe mare se înrăutăţesc din cauza vremii nefavorabile.

Până în prezent, este singura care a primit ordin să intre în port.

Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, a declarat, vineri, că persoanele vulnerabile vor fi lăsate să coboare de pe Humanity 1, după care nava va trebui să "scoată" restul migranţilor din apele italiene.

"Ne temem că autorităţile ne vor lăsa (să debarcăm) doar cazurile de urgenţă şi copiii, poate minori", a declarat ofiţerul de presă al navei, Petra Krischok, într-un comunicat.

"Ne temem pentru drepturile de protecţie a persoanelor care au fost salvate din primejdie pe mare şi care au toate nevoie de protecţie", a adăugat ea.

Noul guvern de extremă-dreapta al Italiei, care a depus jurământul luna trecută, a promis că va lua măsuri drastice împotriva migranţilor de pe bărci care vin din Africa de Nord spre Europa.

Sâmbătă, Piantedosi a declarat că guvernul nu va "da înapoi" în ceea ce priveşte obligaţiile sale umanitare, dar cei care nu "se califică... trebuie să părăsească apele noastre teritoriale şi să fie preluaţi de statul de pavilion" - o referire la pavilioanele naţionale sub care navighează navele.

Două dintre navele caritabile - Humanity 1 şi Rise Above ale organizaţiei caritabile Mission Lifeline - navighează sub pavilion german.

Celelalte două - Ocean Viking, de la SOS Mediterranee, şi Geo Barents, de la Medici Fără Frontiere - sunt înregistrate în Norvegia.

Cele patru nave transportă peste 1.000 de persoane salvate în Marea Mediterană.

Ministerul norvegian de Externe a declarat joi că nu poartă "nicio responsabilitate" pentru persoanele salvate de navele private sub pavilion norvegian în Mediterana.

Mirka Schafer, ofiţerul de advocacy al SOS Humanity, a declarat că decizia guvernului italian de a lua doar o parte din oameni este "fără îndoială ilegală".

"Supravieţuitorii au fugit din Libia, unde au fost expuşi la încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi tortura. În calitate de refugiaţi, ei se află în mod clar într-o stare vulnerabilă, unii dintre ei fiind vizibil traumatizaţi. Celor salvaţi trebuie să li se permită să coboare imediat la ţărm, unde li se poate asigura îngrijirea medicală şi psihologică şi unde îşi pot exercita dreptul de a solicita protecţie internaţională", a adăugat ea.

La bordul navei Rise Above se aflau "o mulţime de bebeluşi" care trebuiau să beneficieze imediat de un port sigur, a declarat, pentru AFP, Hermione Poschmann de la Mission Lifeline.

Cei mai tineri dintre cei 42 de minori pe care îi transportă au doar şapte şi 10 luni.

Nava se afla în largul oraşului Catania, după ce a căutat adăpost din cauza vremii nefavorabile. Nava de 25 de metri lungime "este o navă mică şi rapidă, nu este făcută pentru o confruntare lungă", a declarat Poschmann.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.