Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 150 de morți și răniți în Nagorno-Karabah: Forțele Azerbaidjanului au reuşit să străpungă o linie de contact

Time.com
Nagorno-Karabah-armenia-azerbaidjan

Un oficial armean separatist pentru drepturile omului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah a declarat că 25 de persoane au fost ucise marți în această regiune ca urmare a unei ofensive militare azeră, relatează Reuters. Doi dintre morți erau civili, a declarat Gegham Stepanyan într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, conform Mediafax.

Stepanyan a adăugat ulterior că 138 de persoane, inclusiv 29 de civili, au fost rănite.

Reuters nu a putut verifica informațiile sale. Azerbaidjanul a trimis marți trupe în Karabah, controlat de Armenia, recunoscută la nivel internațional ca parte a propriului său teritoriu, în încercarea de a aduce regiunea la respect prin forță, ridicând amenințarea unui nou război cu vecina Armenia.

Forţele Azerbaidjanului au reuşit să străpungă o linie de contact cu forţele armene din Nagorno-Karabakh

Se intervine în mai multe locuri şi sunt hotărâte să îşi îndeplinească obiectivele strategice, a declarat, marţi, pentru agenţia de presă Reuters, Hikmet Hajiyev, consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui azer, Ilham Aliyev. Declaraţiile lui Hajiyev au loc în contextul în care ţara sa a lansat o acţiune militară în Karabakh - o regiunea muntoasă recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, însă administrată parţial de etnici armeni, care susţin că acesta este pământul lor ancestral. Armenia a negat marţi că ar avea forţe în regiune.

Cu toate acestea, în trecut, mulţi armeni s-au oferit voluntari să lupte pentru Nagorno-Karabakh. Hajiyev a afirmat că Baku va fi gata să discute cu armeni din Karabakh numai după ce aceştia ridică steagul alb şi depun armele şi a adăugat că Azerbaidjan nu are niciun obiectiv militar în ţara vecină, Armenia. "Intenţia Azerbaidjanului este de a închide un capitol de duşmănie şi confruntări", a spus el. "Ajunge. Nu putem să mai tolerăm astfel de forţe armate pe teritoriul nostru şi o structură care, zi de zi, constituie o provocare pentru securitatea şi suveranitatea Azerbaidjanului."

El a adăugat că Baku consideră că acţiunea sa "antiterorism" îşi va atinge obiectivul strategic de a asigura suveranitatea deplină a teritoriului azer, informează Rador Radio România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.