Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 1.500 de elevi au descoperit artele teatrale alături de actori profesionişti la Mureș

evz.ro
Teatrul La Scala din Milano

Peste 1.500 de tineri au descoperit artele teatrale alături de 15 actori profesionişti de la Compania "Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional Târgu Mureş, pe parcursul a şase luni, în cadrul proiectului ImpACT.Teatru, informează Agerpres.

"Asociaţia pentru teatru 'Liviu Rebreanu' în parteneriat cu Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania 'Liviu Rebreanu' anunţă finalizarea proiectului ImpACT.Teatru pentru tineri. Din luna mai până în luna noiembrie, un număr de 16 actori - Rareş Budileanu, Andrei Alexandru Chiran, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Loredana Dascălu, Bianca Fărcaş, Costin Gavază, Andi Gherghe, Georgiana Ghergu, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Ştefan Mura, Dana Pancu, Liviu Pancu, Dan Rădulescu şi Alexandra Ţifrea - au luat parte la un proiect curajos care şi-a propus să iasă din convenţional, proiect bazat în totalitate pe educaţia non-formală. Artiştii au vizitat 5 licee (Colegiul Naţional 'Unirea', Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian', Colegiul Naţional Pedagogic 'Mihai Eminescu', Colegiul Economic Transilvania şi Liceul Vocaţional de Artă), 55 de clase şi peste 1.500 de elevi", a arătat, marţi, Compania 'Liviu Rebreanu'", într-un comunicat de presă.

Proiectul ImpACT.Teatru pentru tineri s-a desfăşurat în două etape, fiecare etapă fiind la rândul ei construită pe mai multe părţi pentru ca elevii să se bucure de rezultate complexe.

Potrivit comunicatului, în prima etapă, o echipă artistică formată din actori şi regizori s-a deplasat în licee şi, mai întâi în cadrul orele de literatură, apoi în afara lor, au derulat activităţi specifice educaţiei non-formale pentru a crea o întâlnire substanţială între elevi şi lumea teatrului prin literatură.

"Pornind de la definirea unor noţiuni de bază şi a caracteristicilor operelor pe care se va lucra, s-a continuat cu seminarii de teatru - curatoriate de lector universitar doctor Raluca Blaga de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş - şi, în cele din urmă, cu vizionarea unor spectacole din repertoriul Teatrului Naţional Târgu Mureş. În a doua etapă, activitatea s-a mutat în afara sălilor de clasă, unde elevii au experimentat tehnici şi practici ale artei teatrale, având ca rezultat câte un crochiu de spectacol. În continuare s-a format un cerc de lectură şi teatru care a avut la bază opere din programa şcolară. Acest cerc de lectură şi teatru s-a concretizat ca un spaţiu firesc de întâlnire a elevilor care acum au venit cu un bagaj de informaţii dobândite atât la activităţile derulate în şcoală, cât şi la laboratoare şi spectacole", a precizat compania teatrală.

Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a pune tinerii în relaţie cu ei înşişi, cu societatea contemporană, dar şi cu actorii, regizorii, literatura, teatrul, cultura şi, nu în ultimul rând, să îi ajute să se înţeleagă pe ei şi să îi ajute să dezvolte competenţe noi (gândire critică, curaj, informaţie etc.).

Proiectul a fost co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, partenerii Asociaţiei pentru teatru Liviu Rebreanu fiind Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania 'Liviu Rebreanu', Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Asociaţia TEATRU 3G, Asociaţia Culturală Teatrul Scena şi Asociaţia INCUBATOR 13.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.