Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele rezultate ale proiectului pilot de evaluare: Peste 20% dintre românii evaluați, risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în 10 ani

diabet

Primele rezultate ale proiectului pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat în farmacii: peste 20% dintre cei evaluați au risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.

Lansat în luna mai, proiectul pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 se derulează în farmaciile din țară, cu scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni. Proiectul pilot se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani, conform mediafax.

Dintre cei evaluați 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.

- 21,8% au istoric de glicemie crescută

- 22,2% au istoric de diabet în familie (rude de gradul 1)

- 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.

Evaluarea riscului se realizează gratuit, prin intermediul unui chestionar de evaluare.

De la începutul campaniei, peste 4000 de români și-au evaluat deja riscul de diabet zaharat.

Rezultatele preliminare oferă informații de interes și cu privire la obiceiurile alimentare, stilul de viață sau istoricul medical al populației intervievate. Astfel, peste jumătate din respondenți susțin că mănâncă zilnic fructe și legume (57,6%), iar peste două treimi din totalul respondenților susțin că desfășoară activitate fizică minim 30 de minute pe zi (68,6%).

De asemenea, 21,8% au istoric de glicemie crescută, 22,2% au antecedente de diabet în familie în rândul rudelor apropiate precum părinte, frate sau soră, iar 22,9% în rândul bunicilor, mătușilor, unchilor sau verilor primari. Un procent semnificativ de respondenți (35,9%) declară că iau medicamente pentru tensiune arterială. Totodată, rezultatele arată că 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.

Până în prezent au fost completate 4057 de chestionare, o pondere mai mare dintre respondenți fiind de sex feminin (56,1%). Dintre cei evaluați, 30,6% au risc minim de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare. Din totalul celor evaluați, cei mai mulți au sub 45 de ani (36,7%). Urmează grupa de vârstă 45-54 ani, cu 26%, apoi grupa 55-64 de ani, cu 20,7%.

Cel mai puțin au fost evaluați cei din grupa de vârstă de peste 64 de ani, aceștia reprezentând 16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.