Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 2,85 milioane de români au ales o platformă de anunțuri pentru a-şi căutat un loc de muncă în 2021

News.ro
afaceri antreprenori contract angajat munca job

Peste 2,85 milioane de români şi-au căutat un loc de muncă pe OLX în 2021, anul în care piaţa forţei de muncă şi-a revenit treptat, în urma dezechilibrului puternic resimţit începând cu declanşarea pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al platformei de anunţuri.

"Revenirea economică traversată de România a atras mai mulţi angajatori către piaţa de recrutare, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a ofertelor de muncă, în toate sectoarele de activitate. Angajatorii au revenit puternic în 2021, mai ales în a doua jumătate a anului, punând la bătaie mai multe locuri de muncă, pe platforma OLX. Putem afirma fără nicio ezitare că 2021 a fost cel mai bun an al pieţei de recrutare online, atât din punct de vedere al investiţiilor companiilor în dezvoltarea tool-urilor de recrutare şi al atenţiei acordate calităţii procesului de angajare, cât şi al bugetelor disponibile, înregistrându-se creşteri de până la 50% comparativ cu perioada pre-pandemică", a afirmat Theodor Filoş, Business Manager OLX, informează Agerpres.

Astfel, cu mai multă claritate şi predictibilitate în business, angajatorii au reluat o parte din planurile pe care le-au amânat odată cu debutul pandemiei, iar printre acestea s-au numărat şi planurile de recrutare, derulate pentru acoperirea posturilor vacante sau a celor nou create. Toate acestea se reflectă şi în numărul total de angajaţi din România, care a crescut cu circa 77.000 de noi salariaţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Actuala ediţie a Indexului locurilor de muncă demonstrează, de asemenea, că numărul de locuri de muncă a crescut în ritm alert în 2021. Cu toate că acest sector a avut un start mai lent în primele două luni din 2021, începând cu luna martie au urmat creşteri importante: la nivel naţional, numărul anunţurilor de angajare pe OLX a crescut cu 37%, comparativ cu 2020, la peste 740.000 de oferte de recrutare.

Mai mult, datele OLX aduc în prim-plan câteva tendinţe importante privind recrutarea online: spre deosebire de anii trecuţi, deşi companiile au efectuat mai multe angajări în 2021, interesul românilor pentru un loc de muncă a fost ceva mai scăzut (-5%); pe de altă parte, candidaţii au fost mai hotărâţi şi astfel timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă a scăzut cu 5 zile (comparativ cu 2020); chiar dacă blue collar rămâne segmentul vedetă în 2021, se observă o creştere semnificativă şi pe segmentul gray collar, unde anunţurile de angajare au ajuns la 30% din piaţă.

Numărul de anunţuri de angajare publicate în secţiunea Locuri de Muncă a platformei OLX, în intervalul ianuarie - decembrie 2021, a înregistrat o creştere semnificativă (+37%), ajungând la un total de peste 740.000, comparativ cu doar aproximativ 540.000 de locuri de muncă vacante, deschise în 2020. În medie, au fost adăugate aproximativ 60.000 de joburi în fiecare lună.

Apetitul pentru recrutare a fost cel mai ridicat în lunile de vară şi la începutul toamnei: cele mai multe locuri de muncă vacante au fost adăugate de angajatori în lunile iunie - septembrie, cu o cifră record, de peste 76.500 de anunţuri, în luna iulie. De altfel, în intervalul menţionat, creşterile înregistrate au fost cu 65-70% mai mari comparativ cu anul anterior.

La polul opus, ianuarie 2021 a fost luna în care angajatorii au publicat cele mai puţine anunţuri, respectiv 37.300 (-26%).

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS, Android.

Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active şi peste 4 milioane de vizite lunare. În medie, peste 250.000 de candidaţi unici contactează lunar un angajator de pe OLX, iar numărul interacţiunilor lunare între angajatori şi angajaţi ajunge la peste 1,2 milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.