Într-o bucătărie aglomerată din sediul Primăriei din Stockholm, bucătarii s-au reunit pentru a prepara o cină sofisticată, al cărei meniu este ţinut secret, destinată oamenilor de ştiinţă şi membrilor casei regale care vor participa miercuri la banchetul laureaţilor Nobel, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Peste 40 de bucătari au sarcina de a prepara o masa formată din trei feluri de mâncare pentru acest banchet anual, la care vor participa laureaţii premiilor Nobel şi familiile acestora, familia regală suedeză, precum şi numeroase personalităţi importante din Suedia.
''Vrem să implementăm modul nostru de a găti, ADN-ul nostru, şi să-l punem în această cină pentru 1.300 de persoane'', a spus Pi Le, care, alături de Tommy Myllymaki, este responsabil de primele două feluri de la banchetul de anul acesta.
''Trebuie să iei un element care dă gust şi să-l interpretezi personal''.
Cei doi bucătari conduc un restaurant cu două stele Michelin situat pe insula Djurgarden din Stockholm.
Meniul a fost stabilit la finalul lui septembrie, după ''mai multe teste'', a spus Myllymaki.
Un secret bine păzit, meniul nu va fi dezvăluit doar atunci când invitaţii - bărbaţi îmbrăcaţi în frac şi femei în rochii de seară - se vor fi aşezat la cele 59 de mese din Blue Hall.
Bucătarii au voie totuşi să împărtăşească câteva curiozităţi. În prim-plan sunt ingrediente din pădurile nordice cum ar fi ciuperci porcini uscate la felul principal şi fructe de porumbar şi zmeură sălbatică la desert, în timp ce 400 de sticle de şampanie vor fi servite odată cu aperitivul.
Pentru bucătari, banchetul este şi o afacere de familie.
Vesela a fost modernizată pentru prima dată de la crearea ei în urmă cu peste 30 de ani prin adăugarea unui cuţit de unt confecţionat din stejar şi creat de fratele lui Le.
Confecţionarea manuală a celor 1.300 de cuţite din lemn provenit din sudul Suediei a luat destul de mult timp.
''A trebuit să aducem forţă de muncă suplimentară ca să nu depăşim termenul limită'', a spus Le. ''Mama, sora şi tatăl meu au venit să ne ajute''.
Frida Backe, specialistă în patiserie şi care participă pentru a doua oară la pregătirea meniurilor pentru banchetul Nobel, s-a inspirat din zilele petrecute alături de bunicii ei în pădure pentru a crea desertul de anul acesta.
Fructele de porumbar sunt ''nişte fructe de pădure date uitării'', a spus ea. ''E nevoie de puţină încăpăţânare şi creativitate ca să le prepari''.
O festivitate separată are loc în Oslo, destinată laureatului premiului Nobel pentru Pace.































Comentează