Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 500 de invenţii din ţară şi din străinătate, prezentate la Euroinvent 2022

inventie
Conf.univ.dr. Andrei Victor Sandu, organizator al Euroinvent, a declarat că, la ediţia din acest an, sunt înregistrate în concurs 680 de proiecte, peste 500 dintre ele fiind prezentate fizic la Iaşi, iar restul fiind prezentate şi jurizate online.

"Sunt inventatori de toate vârstele, de la copii de şcoală primară până la academicieni şi pensionari, care şi-au expus creaţiile din ultimii ani, acele idei care ne pot face viaţa mai uşoară, mai frumoasă şi mai sigură", a declarat conf. univ.dr Andrei Victor Sandu.

În cadrul evenimentului, un juriu internaţional a acordat Marele Premiu Ştiinţific şi trofeul Euroinvent 2022 Universităţii Politehnice din Timişoara şi echipei conduse de Corneliu Birtok-Băneasa, pentru complexitatea şi numărul mare al invenţiilor şi cercetărilor cu care a participat la eveniment.

De asemenea, profesorului Ion Sandu de la Forumul Inventatorilor Români i-a revenit Premiul Special pentru Celebrarea a 70 de ani, pentru impactul major pe care îl are asupra inventicii din România şi pentru numărul mare de invenţii.

"Sunt emoţionat şi fericit că am ajuns la cea de-a XIV-a ediţie. La anul, vom sărbători 15 ani şi 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Inventatorilor Români. Şi Forumul, şi Euroinvent au fost năzuinţe şi dorinţe foarte importante pentru mine şi copiii mei, pe care i-am crescut într-o disciplină aparte. Acum sunt foarte fericit pentru că mi-au luat urma. Am ieşit la pensie cu 188 de cărţi de autor, 1506 lucrări publicate, în majoritatea lor în străinătate, 200 de invenţii, 700 de inventatori. Invenţiile mi-au adus 658 de medalii şi 320 de ordine. Am dezvoltat 24 de doctori români şi 10 străini. Am fost foarte mândru să am doctori străini cu "Summa cum laudae", excelenţi în evaluarea lor patrimonială. Tinerii ar trebui să urmeze aceste căi bătătorite de noi şi să aducă lauri României", a spus, cu prilejul acceptării premiului, prof.univ.dr Ion Sandu.

Premiul pentru cel mai tânăr inventator "Andi Dwi PUTRA" a fost acordat unei echipe din Malaezia, care a fost prezentă la Iaşi cu un număr mare de studenţi şi cu multe lucrări. Un premiu acordat de Universitatea "Alexandru I. Cuza" (UAIC) din Iaşi a fost acordat echipei de cercetători de la ICECHIM Bucureşti, în timp ce Cyber Life Award i-a revenit echipei WIIPA Taiwan.

Premiul pentru Medicină i-a fost acordat echipei de la Universitatea din Craiova, coordonată de prof. Daniela Tarniţă, pentru o proteză a cotului. Premiul pentru colaborare - Sinergy Award a fost câştigat de echipa coordonată de Petronela Garoi de la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. De asemenea, Alina Vlădescu de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Optoelectronică-INOE 2000 a primit Premiul Pro Scientia et Innovatio, iar echipa de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, din judeţul Iaşi, a primit Premiul pentru Agricultura Viitorului (Agro Future Prize).

EUROINVENT a fost organizat sub egida Festivalul Internaţional al Educaţiei 2022 şi sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, fiind singurul eveniment din România care se desfăşoară cu sprijinul IFIA - International Federation of Inventors' Associations şi WIIPA - World Inventions Intellectual Property Associations.

EUROINVENT este organizat de Asociaţia Forumul Inventatorilor Români, Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă, prin Centrul EUROPE DIRECT Iaşi, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" şi Universitatea "Al. I. Cuza", împreună cu celelalte universităţi ieşene şi parteneri din străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.