Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 90% dintre întreprinzătorii din Miercurea Ciuc, afectaţi de criza provocată de pandemie

pandemie

Peste 90% dintre întreprinzătorii din Miercurea Ciuc au fost afectaţi de criza provocată de pandemie, cei mai mulţi dintre ei nefiind pregătiţi pentru această situaţie şi aşteptând sprijin de la stat, de la Uniunea Europeană sau de la autorităţile locale sau judeţene, relevă un sondaj realizat de UDMR, în colaborare cu organizaţia locală a Uniunii Economiştilor Maghiari din România, Asociaţia Întreprinzătorilor din Miercurea Ciuc şi Camera de Comerţ şi Industrie Harghita, notează News.ro.

Preşedintele interimar al Organizaţiei UDMR Miercurea Ciuc, deputatul Korodi Attila, a declarat că la chestionarul online lansat luna trecută au răspuns peste 160 de firme, din toate domeniile de activitate, structura acestora reflectând şi structura economică a oraşului.

Potrivit sursei citate, datele sunt destul de complexe şi arată tendinţele actuale, dar este nevoie de o înţelegere mai aprofundată a problemelor cu care firmele se confruntă şi o înţelegere a crizei economice care urmează.

"Pentru că această criză momentană, din cauza opririi generale a activităţii, va genera o criză mult mai profundă. Şi aceasta trebuie să fie foarte bine înţeleasă la nivelul oraşului Miercurea Ciuc, pentru că altfel nu vom reuşi să dăm răspunsuri. Nu se pot rezolva toate problemele cu care se confruntă, dar decidenţii publici au instrumente prin care să aducă politici publice locale sau naţionale prin care să mergem mai departe", a declarat Korodi Attila, într-o conferinţă de presă.

Acesta a punctat faptul că s-a comunicat cu întreprinzătorii bilingv, în maghiară şi română, iar acest lucru se va întâmpla şi în viitor, pentru că situaţia cu care se confruntă aceştia este destul de gravă şi este nevoie de informaţii.

La rândul său, Borsa Orsolya, din partea Asociaţiei Economiştilor Maghiari din România a precizat că peste 90% dintre respondenţi au simţit diferite efecte ale acestei pandemii, unele firme şi-au trimis oamenii în şomaj, altele au sistat activitatea şi au întreprins acţiuni în vederea optimizării cheltuielilor.

Deputatul Korodi Attila a mai adăugat că aproximativ 8% dintre cei care au răspuns chestionarului şi-au închis activitatea în această perioadă, iar peste 65% nu aveau un plan de acţiune pregătit pentru această criză.

În legătură cu intenţiile pe care le au întreprinzătorii din oraş în perioada următoare, unii au răspuns că vor reduce personalul, alţii îşi vor reproiecta investiţiile, vor căuta noi pieţe de desfacere sau vor opta pentru comerţul online.

"20,1% spun că vor merge cu mai puţini angajaţi, 42% spun că vor reproiecta investiţiile preconizate pe acest an. Este îmbucurător că 35% caută noi canale de distribuţie, noi pieţe de desfacere, noi grupuri ţintă, 30% spun că vor să pornească comercializarea online. (...) 17 % ar dori să colaboreze cu concurenţa pentru a deschide piaţa de desfacere, e foarte interesant, asta înseamnă clustere, cooperative, este un lucru foarte bun. 13% ar dori să permanentizeze activitatea de home-office şi un sfert doresc să introducă ori un serviciu, ori un produs nou. Asta înseamnă că, dacă ne gândim la totalul companiilor, această criză le-a pus pe gânduri, cum să diversifice activitatea, cum să găsească canale noi, colaborări", a explicat Korodi.

În legătura cu sprijinul pe care îl aşteaptă pentru perioada următoare, 45% ar dori să le fie puse la dispoziţie diferite instrumente de către Guvern, 30% aşteaptă astfel de sprijin de Consiliul Local, 22% de la Consiliul Judeţean, dar se aşteaptă un sprijin şi de la Uniunea Europeană, de la asociaţiile profesionale, bănci, clienţi, furnizori sau angajaţi.

Korodi Attila a mai spus că peste jumătate dintre întreprinzători doresc să investească în infrastructura proprie, iar administraţia publică locală trebuie să vină cu un răspuns.

De asemenea, 60% dintre cei care au răspuns la sondaj îşi doresc o creştere a digitalizării, aproape jumătate ar vrea să se schimbe schema de impozitare locală, 51% doresc să existe investiţii în infrastructura generală, iar peste 40% vorbesc de investiţii în zona industrială şi în sisteme de incubare, care în Miercurea Ciuc nu există.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare se vor organiza focus-grupuri cu întreprinzătorii din oraş, pe problematicile identificate, iar în toamnă se va face o analiză amplă legată de criza economică preconizată, care să stea la baza unei strategii de relansare economică.

"Această analiză se va finaliza cu politici publice locale, cu propuneri de politici publice pentru grupul parlamentar UDMR şi la nivel judeţean, dacă vorbim de strategii mari, de atrageri de fonduri europene. Totodată, aceasta nu se va termina acum, după focus-grupuri, în toamnă va veni o cercetare cel puţin la fel de amplă prin care vrem să vedem criza economică care vine şi care este rezultatul opririi momentane şi după aceea dispariţiei cererii de pe piaţă şi vorbim de piaţa europeană, pentru că România produce pentru piaţa europeană, în marea majoritate a cazurilor, când vorbim de activităţi industriale. Şi, atunci, acele efecte pentru anii următori se vor resimţi mult mai aprofundat şi trebuie cumva să găsim răspunsuri, pentru că nu va fi uşor", a mai precizat Korodi Attila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.