Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste o mie de credincioși au luat parte la procesiunea religioasă Drumul Crucii

procesiunea floriilor

Peste o mie de credincioși creștini de diferite confesiuni au luat parte, vineri, în Valea Jiului, la procesiunea religioasă "Drumul Crucii", organizată în fiecare an, în Vinerea Mare, între orașul Lupeni și stațiunea Straja din Munții Vâlcan.

Inițiată în anul 2000, procesiunea este considerată ca fiind cea mai lungă din România, credincioșii străbătând un traseu care măsoară 10,4 kilometri, pe un drum care urcă șerpuind în munte, la peste 1.400 de metri altitudine. Pe acest drum, o parte dintre credincioși și mai mulți preoți au purtat pe umeri o cruce masivă din lemn de paltin, grea de peste o sută de kilograme și lungă de 4,4 metri. Organizatorii spun că pe cruce sunt 14 locașe cu moaște de la tot atâția sfinți, dar și o bucățică din crucea purtată de Iisus Hristos în drumul lui spre Golgota.

Manifestarea religioasă a început vineri dimineața în curtea exterioară a bisericii ortodoxe din Lupeni, unde un sobor de preoți și episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, au oficiat slujba din Vinerea Mare. Participanții la procesiune au plecat apoi, pe jos, spre schitul din lemn din stațiunea Straja. Credincioșii s-au oprit la 14 troițe amplasate pe marginea drumului spre Straja, la fiecare dintre acestea fiind oficiată câte o scurtă slujbă, prin care preoții reamintesc credincioșilor de popasurile făcute de Iisus în drumul său spre Golgota.

"Dacă parcurgi acest drum și te oprești la cele 14 popasuri, treci prin două stări. Una este de tristețe, pentru că te gândești la ceea ce s-a întâmplat acum peste 2.000 de ani, la chinurile la care a fost supus Mântuitorul Nostru pentru iertarea păcatelor noastre. Pe de altă parte, ai și o stare de bucurie, pentru că și tu poți aduce o jertfă prin parcurgerea acestui drum, jertfă despre care credem că va ține cont cineva, la Judecata de Apoi", a declarat inițiatorul procesiunii, Emil Părău, conform Agerpres. "Drumul Crucii" se încheie după aproape patru ore de urcuș, moment în care credincioșii trec prin "Tunelul Sfinților" din Straja și ajung la schitul din lemn, unde participă la o nouă slujbă religioasă. Apoi crucea din lemn de paltin este așezată în fața altarului și va rămâne acolo până la Sărbătoarea Paștelui de anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.