Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste o mie de turişti blocaţi de un ciclon în Insula de Sud a Noii Zeelande

debbie ciclon

Peste o mie de persoane erau blocate miercuri în regiunea Golden Bay din Noua Zeelandă de coada ciclonului Gita care a lovit puternic Pacificul de Sud, au informat autorităţile locale, citate de AFP.

Acestea din urmă intenţionează să recurgă la feriboturi pentru a transporta excursioniştii blocaţi în golful respectiv, situat în Insula de Sud a Noii Zeelande. Importante alunecări de teren au dus la închiderea principalei căi rapide.

Pe de altă parte, ciclonul a lăsat fără curent zeci de mii de locuinţe, a antrenat căderi de copaci şi a distrus mai multe sectoare de drumuri.

Săptămâna trecută, Gita, care era clasat în categoria 5 - nivelul maxim -, a devastat Insulele Tonga şi Insulele Samoa.

Între timp, el a scăzut în intensitate, dar coada ciclonului a lovit Noua Zeelandă în noaptea de marţi spre miercuri, cu vânturi de 140 de kilometri pe oră şi 200 de milimetri de ploaie, afectând în principal Insula de Sud.

Şapte consilii regionale, printre care cel din Christchurch, al doilea oraş ca mărime din Noua Zeelandă, toate situate în Insula de Sud, au declarat marţi stare de urgenţă, autorităţile anticipând ce era mai rău.

Richard Kempthorne, ales în consiliul regional Tasman din nord-vestul Insulei de Sud, a explicat că are în vedere toate opţiunile de transport posibile în cazul în care accesul rutier spre Golden Bay nu va putea fi restabilit rapid.

"Feriboturi, barje, precum şi zboruri aeriene... Avem 5.000 de locuitori care trebuie să se hrănească şi avem turişti", a explicat el, potrivit Agerpres.

"Sunt probabil câteva sute acolo, ceva mai mult de o mie de persoane care probabil vor să plece şi să-şi continue călătoria", a adăugat Richard Kempthorne.

Potrivit serviciul meteorologic MetService, ciclonul s-a îndreptat miercuri la orele prânzului spre largul mării, la sud de Christchurch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.