Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste un sfert din șoferii români recunosc că dau SMS-uri și își fac selfie-uri în timpul mersului

www.boldride.com
selfie

Pentru mulţi români, şofatul e compatibil cu vorbitul la telefon fără hands-free, trimiterea de SMS-uri sau mesaje pe reţelele de socializare sau chiar cu... refacerea machiajului. Nu degeaba România e pe locul doi în Europa, în privinţa numărului de morţi în accidente rutiere - o rată de 91 de decese la 1 milion de locuitori, relatează Digi24.

Studiile arată că un SMS scris la volan poate capta atenția expeditorului chiar şi 5 secunde. La o viteză de 88 de kilometri la oră, de exemplu, în acest interval se poate parcurge o distanţă similară unui teren de fotbal. Un risc pe care nu-l conştientizează mulţi dintre şoferii români - 19% dintre ei scriu mesaje sau folosesc reţelele de socializare în timp ce conduc. O activitate care nu-i împiedică pe 71 la sută dintre ei să vorbească la telefon. Iar 27% din şoferii din România îşi fac selfie-uri în timpul mersului.

Pericol în trafic. Mai butonez şi eu, dar cu atenţie, cu ochii în patru.

Nu este corect să se vorbească fără un handsfree sau un sistem care să nu-şi pericliteze atenţia şi siguranţa în trafic.

„Aproape 60 de mii de şoferi au fost prinşi anul trecut de poliţiştii de la rutieră folosind telefonul mobil cât timp conduceau. Cei care vorbesc la telefon fără dispozitive de tip handsfree pot primi 2-3 puncte penalizare şi amenzi care pot sări de 300 de lei”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.

Există şi aplicaţii menite să-i ţină pe români departe de telefon cât timp se află la volan. Minutele petrecute fără mobil se transformă discounturi în magazine şi benzinării.

„Utilizatorul nostru mediu câştigă în jur de 30-40 de puncte pe zi şi asta în condiţiile în care conduce între 20 şi 30 de kilometri zilnic. Ofertele pe care le avem încep de la 30 de puncte în sus. Două zile de condus responsabil până la birou şi înapoi acasă îl va ajuta pe şofer să beneficieze de acea reducere”, spune Tudor Cobalaş, dezvolator aplicaţie.

De această aplicaţie, dezvoltată de o echipă IT-işti români, s-a arătat interesată şi o firmă de asigurări din Olanda.

„Vor promova soluţia noastră ca modalitate prin care şoferii din Olanda să beneficieze de un discount pentru asigurare şi în acelaşi timp să îşi reducă numărul de accidente”,adaugă Tudor Cobalaş.

Pietonii, care se simt puşi în pericol de şoferii neglijenţi, spun că au observat şi alte preocupări riscante ale acestora, în afară de butonatul telefoanelor.

De altfel, patru la sută dintre doamne au recunoscut că se machiază, în timp ce aşteaptă culoarea verde a semaforului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.