Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste mai proastă nu există: Pesta porcină africană e prezentă în insectele care se hrănesc cu sângele porcilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Anumite specii de insecte care se hrănesc cu sângele porcilor din focare de pestă porcină africană (PPA) conţin ADN-ul acestui virus, conform unui studiu la care a participat şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit unui comunicat remis marţi de instituţie.

ANSVSA s-a implicat în studierea rolului insectelor hematofage în transmiterea acestei boli, în scopul identificării de noi mijloace de luptă împotriva pestei porcine africane, scrie Agerpres.ro.

Astfel, pentru o perioadă de 11 luni, în întervalul martie 2020 - ianuarie 2021, specialişti din cadrul ANSVSA şi ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) au colaborat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca) într-un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Studiul a analizat posibilitatea transmiterii virusului PPA prin intermediul insectelor hematofage (Culicoides, Stomoxys, Tabanidae, Ixodoidae).

În cadru studiului, specialiştii USAMV Cluj-Napoca şi cei ai ANSVSA s-au deplasat în exploataţii comerciale şi în gospodării ale populaţiei unde evolua pesta porcină africană şi au instalat capcane pentru a captura insecte hematofage care se hrănesc cu sângele porcilor. Au fost selectate pentru studiu 30 de exploataţii de porci din România în care evolua boala, în conformitate cu un sistem de notare a riscurilor.

Peste 150.000 de insecte au fost recoltate şi ulterior sortate şi identificate în cadrul laboratorului disciplinei de parazitologie USAMV Cluj-Napoca. Mai mult de 4.000 de insecte astfel eşantionate au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală unde, în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă (LNR), au fost testate prin tehnici de biologie moleculară, potrivit comunicatului.

Analizele au fost realizate în conformitate cu protocoalele recomandate de către Laboratorul European de Referinţă pentru identificarea ADN-ului viral pentru PPA.

"În urma determinărilor de laborator, descoperirea majoră a acestui studiu a fost că în anumite specii de insecte hematofage care se hrănesc cu sângele porcilor, capturate din focarele de PPA, a fost pus în evidenţă ADN-ul virusului PPA. În cazul fermelor comerciale unde evolua PPA, peste 70% dintre insectele hematofage capturate conţineau ADN-ul virusului PPA, ceea ce arată că importanţa insectelor hematofage în transmitere virusului PPA ar putea fi mai mare decât se considera până în prezent", se precizează în comunicatul ANSVSA.

Cercetătorii au mai observat că vectorii cel mai frecvent întâlniţi în exploataţiile de suine sunt Culicoides şi Stomoxys, iar dinamica sezonieră a acestor insecte ar putea explica numărul crescut de focare de PPA în lunile de vară.

Identificarea în insecte a ADN-ului virusului PPA susţine ipoteza rolului acestora în transmiterea bolii, fiind necesare, însă, studii suplimentare în acest sens, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Concluziile acestui studiu, primul care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al PPA la specia Culicoides, aduc o contribuţie relevantă în elaborarea şi aplicarea de noi strategii pentru combaterea acestei boli cu impact economic major.

Rezultatele studiului au fost validate de experţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi au fost publicate pe site-ul instituţiei.

ANSVSA a solicitat EFSA continuarea acestor cercetări, pentru a avansa în stabilirea rolului acestor insecte în transmiterea virusului PPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.