Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Figură centrală a jazz-ului european a murit: Bill Clinton era fanul saxofonistului

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Figură centrală a jazz-ului european a murit: Bill Clinton era fanul saxofonistului

Peter Brötzmann, saxofonistul cunoscut pentru abordarea sa puternică și liberă în free jazz, a încetat din viață în somn la vârsta de 82 de ani, acasă, în Germania. Printre fanii săi se numără și fostul președinte american Bill Clinton, anunță Mediafax.

Casa sa de discuri, Trost, și colaboratoarea sa, Heather Leigh, au confirmat vestea, afirmând că Brötzmann a trecut în neființă în timpul somnului marți seara.

Născut în 1941 în Remscheid, Germania, Peter Brötzmann a început inițial ca pictor și a lucrat alături de Nam June Paik. Inspirat de muzicienii de jazz americani precum Miles Davis și John Coltrane, a devenit autodidact la saxofon și clarinet, potrivit The Guardian.

În anii '60, a format un trio alături de Peter Kowald și Sven-Åke Johansson și a colaborat cu artiști îndrăzneți precum Carla Bley și Cecil Taylor.

Brötzmann a explorat free jazz-ul, renunțând la structurile ritmice și melodice convenționale și căutând să exprime ceva nou după traumele celui de-al Doilea Război Mondial

Albumul său de debut, "For Adolphe Sax", lansat în 1967, a fost urmat de celebrul album "Machine Gun" din 1968, considerat un punct de referință în free jazz.

Interpretarea sa stridentă și captivantă a adus recunoaștere și laudă, fiind descrisă de criticii de jazz drept una dintre cele mai importante creații ale underground-ului free-jazz european.

De-a lungul carierei sale, Peter Brötzmann a înregistrat peste 50 de albume sub numele său și a colaborat cu muzicieni importanți din sfera free jazz-ului, precum Derek Bailey și Anthony Braxton, lăsând o amprentă puternică în lumea muzicii avangardiste. De asemenea, a făcut parte din formația Last Exit, alături de Sonny Sharrock, Ronald Shannon Jackson și Bill Laswell, explorând teritorii muzicale precum punk, funk și noise rock.

Printre fanii săi se numără și fostul președinte american Bill Clinton, care l-a descris pe Brötzmann ca fiind "unul dintre cei mai mari".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.