Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peter Szijjarto avertizează asupra consecinţelor legii ucrainene a educaţiei pentru maghiarii din Transcarpatia

peter szijjarto

Ungaria se va angaja în consultări cu guvernul de la Kiev în vederea încheierii unui acord dacă Ucraina îşi ajustează legea educaţiei conform intereselor minorităţii maghiare din Transcarpatia, a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după întâlnirea avută joi cu liderul Asociaţiei culturale a maghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), Laszlo Brenzovics, informează MTI. Într-o conferinţă de presă, Szijjarto a spus că este în interesul celor 150.000 de etnici maghiari din Ucraina ca Budapesta să menţină o bună relaţie cu Kievul.

Ungaria a fost cel mai vocal susţinător al apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană, dar noua variantă a legii ucrainene a educaţiei încalcă în mod grav drepturile obţinute de comunitatea maghiară, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, conform Agerpres.

''Dacă guvernul ucrainean nu îşi schimbă poziţia (privind legea educaţiei, n.r.), atunci Ungaria va continua să blocheze încercările Ucrainei de aderare la UE şi va zădărnici eforturile pentru convocarea unei sesiuni a Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial'', a reafirmat Peter Szijjarto.

Noua lege ucrainene a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Prin noua lege, Ucraina a încălcat legislaţia europeană şi internaţională şi mai multe acorduri bilaterale, inclusiv Tratatul de bază dintre Budapesta şi Kiev, a menţionat Szijjarto, care le-a cerut autorităţilor ucrainene să pună în practică recomandările Comisiei de la Veneţia. Aceasta din urmă le-a cerut parlamentarilor ucraineni să elimine prevederile controversate ale legii.

Liderul KMKSZ, Laszlo Brenzovics, a afirmat că o bună relaţie între Budapesta şi Kiev şi integrarea euroatlantică a Ucrainei sunt în interesul maghiarilor din Transcarpatia. El a ţinut să accentueze că drepturile minorităţii maghiare nu sunt negociabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.