Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petiţie adresată ministrului Dezvoltării, pentru finanţarea de urgenţă a consolidării seismice a şcolilor şi spitalelor - Peste 25.000 de oameni au semnat deja

www.gazetadenavodari.ro
Ministerul Dezvoltării

Asociaţia Declic a lansat o petiţie prin care solicită ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, asigurarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează instituţii de învăţământ şi spitale. „E momentul ca autorităţile să ia măsuri serioase şi să finanţeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanţul victimelor din Turcia şi Siria. Nu putem rămâne impasibili, aşteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România”, susţin iniţiatorii petiţiei care a fost deja semnată de peste 25.000 de persoane, potrivit news.ro.

„Noi, semnatarii şi semnatarele acestei petiţii, vă solicităm să asiguraţi finanţarea, în regim de urgenţă, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează instituţii de învăţământ şi spitalele. În ţară, peste 600 de şcoli au risc seismic de grad I şi II. În Bucureşti, sunt peste 150 de şcoli, grădiniţe, licee şi facultăţi care s-ar putea dărâma în cazul unui cutremur, precum şi spitale ca Floreasca sau Maternitatea Bucur”, îi transmit ministrului Dezvoltării peste 25.500 de oameni care au semnat până în prezent petiţia lansată de asociaţia Declic.
Iniţiatorii şi semnatarii documentului argumentează că, în contextul în care Ministerul Dezvoltării dispune de fonduri din PNRR pentru finanţarea consolidării a sute de clădiri, aşa cum a declarat public  ministrul Cseke Attila, imobilele cu risc seismic în care funcţionează grădiniţe, şcoli, licee şi spitale ar trebuie să reprezinte priorităţi.
„Doar în Bucureşti sunt peste 150 de instituţii de învăţământ încadrate cu risc, în care învaţă zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia este la fel de alarmantă şi în alte oraşe din ţară. Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt şcoli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I şi II, adică se pot prăbuşi la un cutremur mare. Iar numărul clădirilor publice care vor cădea la cutremur este mult mai mare, pentru că multe dintre ele nu au fost expertizate”; mai argumentează iniţiatorii petiţiei.
Conform acestora, clădirile unora dintre cele mai mari spitale din Bucureşti sunt încadrate la risc ridicat de prăbuşire în cazul unui cutremur puternic, printre ele numărându-se Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii Marie Curie, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta şi sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.
„Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în Bucureşti, iar alţi 16.000 ar fi grav răniţi. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid salvate. În ultimii 30 de ani, în Bucureşti s-au consolidat doar 30 de clădiri [2]. Din ultima finanţare PNRR, Primăria Capitalei va primi bani pentru consolidarea a doar 6 imobile. E momentul ca autorităţile să ia măsuri serioase şi să finanţeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanţul victimelor din Turcia şi Siria. Nu putem rămâne impasibili, aşteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România”, mai susţin iniţiatorii petiţiei.
Unul dintre susţinătorii acestui demers este medicul pediatru Mihai Craiu,
„Dragi părinţi, vă rog să citiţi cu răbdare. Să vă gândiţi şi, dacă vi se pare relevant, să semnaţi. Eu lucrez de o viaţă într-un spital «fargil» arhitectonic şi am avut ocazia să trăiesc în gardă 2 cutremure de grad relativ mic. Conducerea noastră a făcut tot ce putea face, inclusiv expertizarea clădirii... Tare nu aş vrea ca un cutremur similar celui din Turcia şi Siria (sau cel din 1977) să vină peste noi. Ar putea fi vorba chiar despre copiii dumneavoastră!”, a scris medicul pe pagina de Facebook a iniţiativei Spitalul Virtual pentru Copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.