Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petiţie pentru candidatura lui Lula la preşedinţia Braziliei semnată de Oliver Stone şi alţi foşti patru preşedinţi sud-americani

Brazilia hartă

O petiţie pentru candidatura lui Luiz Inacio Lula da Silva la preşedinţia Braziliei a strâns peste 170.000 de semnături, între care cea a regizorului Oliver Stone şi a patru foşti preşedinţi sud-americani, informează AFP, citează news.ro.

Petiţia "Alegeri fără Lula ar fi frauduloase" a fost semnată de Cristina Kirchner, preşedinta Argentinei în perioada 2007/2015, uruguayanul José Mujica (2010-2015), ecuadorianul Rafael Correa (2007-2017) şi columbianul Ernesto Samper (1994-1998).

Favorit în sondaje pentru alegerile din octombrie, Lula, care a condus Brazilia în perioada 2003/2010, a fost condamnat în iulie la 9 ani şi şase luni de închisoare de către procurorul anticorupţie Sergio Moro, dar este liber până la judecarea apelului prevăzută la 24 ianuarie, la Porto Alegre.

După acest apel, el ar putea fi eliberat, încarcerat sau autorizat să intre în campanie şi să redevină şef al statului. Însă, multe alte recursuri la orice decizie sunt posibile.

Un simbol al stângii, Lula este acuzat că a beneficiat, de pe urma generozităţii unora, de 3,7 milioane de reali brazilieni (1,08 milioane de euro), inclusiv de un triplex într-o staţiune balneară, din partea OAS, o întreprindere de construcţii implicată în scandalul tentacular Petrobras.

Fostul şef de stat, care este vizat, de asemenea, de alte patru proceduri judiciare, a negat toate acuzaţiile care-l vizează, argumentând că ele nu au la bază probe concrete.

Pe lână regizorul american Oliver Stone, alte personalităţi au semnat petiţia, precu, actorul brazilian Wagner Moura (Narcos) sau psihanalistul francez Michel Plon.

Potrivit Folha de Sao Paulo, Partidul Muncitorilor (PT), fondat de Lula, intenţionează să trimită 50 de autocare cu militanţi la Porto Alegre în ziua apelului. Săptămâna trecută, primarul acestui oraş a cerut sprijinul armatei pentru a evita o "invazie" a susţinătorilor lui Lula.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.