Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea a găsit un alt obiectiv, după oaie: vrea să revitalizeze o industrie importantă

www.agerpres.ro
Petre Daea

Din 33 de fabrici de zahăr, câte erau înainte de 1989, au rămas în prezent numai patru, din care una este fabrica Diamant din Oradea, care a anunţat că se închide, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta afirmă că a discutat inclusiv la nivelul Guvernului pentru a găsi soluţii, astfel încât fabrica să nu se desfiinţeze.

Citește și: Olguța Vasilescu a EXPLODAT: atac FĂRĂ PRECEDENT la adresa procurorilor DNA

Directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a anunţat recent că a fost notificat cu privire la concedierea colectivă de la fabrica Zahărul din Oradea, după ce acţionarii au decis închiderea operaţională a societăţii.

Astfel, Fabrica Zahărul din Oradea se va închide pentru că nu este competitivă şi profitabilă, înregistrând pierderi, urmând ca 200 de angajaţi să fie disponibilizaţi etapizat.

”E o problemă extraordinară. Din nefericire, din 33 de fabrici câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia aceasta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia, este vorba de Fabrica Diamant de la Oradea. Este o  fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au şi condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Această activitate, dacă se întrerupe acolo, este o mare problemă, atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200 de muncitori şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi”, a spus Daea.

Acesta a participat vineri la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), privind ”Ancheta Structurală în Agricultură”.

Daea afirmă că a discutat joi şi vineri cu proprietarul fabricii, pe care l-a rugat să aibă grijă de echipamente, să le conserve, urmând să se caute soluţii ca fabrica să nu se desfiinţeze.

”Vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să găsim o soluţie în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze acolo. Proprietarul este din afara ţării, este străin. Decizia lui asta a fost. Nu ştiu unde vrea să se mute, am discutat doar cu managerul de acolo şi cu siguranţă mai discut într-un interes legitim pentru acest sector”, a precizat Daea.

El menţionează că vrea ca pe termen lung fabrica să rămână acolo.

Despre subvenţii, ministrul Agriculturii spune că sunt multe şi destul de mari.

”Nu-i uşor să construieşti după atâţia ani de distrugere. Fabricile nu se fac peste noapte, nu se fac într-o zi, nu se fac nici măcar într-o săptămână şi uneori durează ani şi ani ca să poţi să pui la loc ce ai distrus 27 de ani. Este o misiune grea, responsabilă, dar caut soluţii cât poate un om, o structură. I-am spus şi azi dimineaţă managerului de acolo, i-am spus să nu ia aparatura, că ieri au început să desfacă aparatura, să le păstreze într-un loc prielnic în aşa fel încât să nu se deterioreze sau să dispară”, a adăugat Daea.

El mai spune că rămâne să vadă totodată cum poate interveni statul în sprijin, mai ales că e vorba de o proprietate privată.

Fabrica din Oradea se ocupa cu producţia de zahăr din sfeclă, prelucrarea prin rafinare a zahărului brut din trestie de zahăr şi comercializarea zahărului sub brandul ”Diamant”.

Închiderea operaţională a SC Zahărul SA Oradea a fost luată de patronii germani ai companiei Pfeifer & Langen deoarece fabrica nu a putut demonstra că este ”competitivă şi profitabilă”, aceasta raportând în 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.