Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea, despre secetă: 'Astăzi este bine, dar dacă nu plouă s-ar putea ca mâine să fie rău'

Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că, la acest moment, "seceta pedologică s-a cuibărit în România", iar "dacă nu plouă s-ar putea ca mâine să fie rău".

„Am plecat imediat în zonele pe care eu le-am considerat, din analizele specialiştilor, că sunt pierderi de cultură, dat fiind faptul că seceta pedologică s-a cuibărit în România şi asta datorită faptului că o perioadă lungă de timp s-au putut extrage acele date îngrijorătoare vizavi de cantitatea de precipitaţii care a căzut pe teritoriul României", a declarat Daea.

"Am plecat în zona unde se prefigura că există o dificultate în privinţa desfăşurării normale a vegetaţiei din judeţele Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău. După două zile şi jumătate, plecând vineri şi ajungând în Bucureşti luni dimineaţa la orele 2:00, am folosit orice prilej să pot să văd la faţa locului şi să discut cu fermierii ce se întâmplă, care este starea de fapt, care sunt aşteptările, care sunt soluţiile, ce măsuri putem să luăm imediat, în aşa fel încât suferinţa plantelor să fie întreruptă şi dacă putem să păstrăm vegetaţia pe suprafeţele pe care le-am văzut la culturile cunoscute", a transmis şeful MADR.

„Astăzi este bine, dar dacă nu plouă s-ar putea ca mâine să fie rău. Discutând cu fermierii, am socotit necesar să intervin printr-un act normativ care să dea libertatea fermierilor să decidă la faţa locului în aşa fel încât să nu se piardă în întregime producţia de pe unitatea de suprafaţă şi să curăţăm suprafeţele în vederea executării lucrărilor pentru anul agricol următor. Practic, noi, prin acest act normativ, am dorit să-l scoatem din chingile obligativităţii de a păstra cultura pe teren până când vin comisiile de evaluare a acestor pagube care s-au declanşat şi au devenit operaţionale în urma Ordinului de prefect pe care l-au eliberat prefecţii din judeţele respective", a menţionat ministrul Agriculturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.