Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea: 'Fermierii care nu depun, până la data de 15 mai, cererile unice de plată la APIA nu mai iau subvenţiile'

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Fermierii care nu depun, până la data de 15 mai, cererile unice de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu mai iau subvenţiile, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la TVR1, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sebastian Ghiță: ‘O voce românească trebuie să se audă tare şi răspicat’

"Este un ordin foarte clar dat de mine în 2017. Regulile trebuie să se respecte. Fermierii să se ducă la APIA, să răspundă la invitaţia pe care o dau funcţionarii de la APIA către fiecare fermier în parte, pentru că fiecare din cei 900.000 de fermieri a primit câte o scrisoare în care spune: "dumneata eşti programat în data de, la ora de, şi vii cu următoarele documente ca să te înscrii". Să se înscrie pentru a putea lua subvenţiile, pentru că altfel nu le ia. Şi această înscriere se termină pe data de 15 mai. Cine nu se înscrie până la 15 mai nu ia subvenţia", a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a spus că marţi erau programaţi 16.256 fermieri şi au depus cererile 18.455, respectiv 113,52%.

"În total, pentru că din trei în trei ore eu am această informaţie, au depus la nivelul ţării 100.738 de fermieri. Avem un program, urmăresc din trei în tre ore, ştim câţi trebuie să vină. Dacă nu vin astăzi, imediat funcţionarul respectiv îl anunţă: vino te rog mâine (...)", a spus Daea.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat la 1 martie campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2019, ultima zi de depunere fiind 15 mai 2019.

Cererile unice de plată se depun la centrele judeţene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol şi la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol.

Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Suma totală alocată României în 2019 pentru plăţile pe suprafaţă din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declara recent că termenul în care se depun cererile, respectiv 1 martie - 15 mai, nu se schimbă nici în 2019, iar regula trebuie respectată.

"În 2017, ca să introducem acea ordine, am spus că închidem obloanele la APIA, în 2018 ca să introducem regula şi mai puternic am spus că ferecăm, sudăm uşile. Anul asta spun că suspendăm şi scările la APIA, pentru că până la data de 15 mai trebuie să depună cererile pentru a avea subvenţiile la timp", spunea pe 18 februarie ministrul Agriculturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.