Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea promite să le vină de hac cormoranilor: Ministrul l-a chemat în ajutor pe comisarul european Karmenu Vella, responsabilul pentru mediu

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri seara, la postul public de televiziune, că a avut o discuţie cu comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, referitoare la cormorani şi în februarie va fi realizat un plan de management pentru a se stabili măsurile şi acţiunile necesare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scenariu halucinant! De ce nu ar vrea Klaus Iohannis să o numească pe Olguța Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării

"Am avut o discuţie cu comisarul şi în februarie voi avea altă discuţie cu comisarul, pentru că atunci ne-am înţeles să facem un plan de management, să stabilim pentru România care sunt măsurile, iar aceste acţiuni trebuie să le facem împreună cu Mediul, pentru că ei gestionează problematica. Eu gestionez posibilitatea de a hrăni populaţia. Eu ştiu ce este de făcut. Voi veni cu un plan foarte clar în discuţiile pe care le voi avea la nivelul Comisiei Europene, cu comisarul, în aşa fel încât să-l putem pune în valoare şi să putem să rezolvăm această problemă", a explicat Daea.

El a reiterat că aceste păsări sunt o problemă şi, dacă înainte se găseau doar în Deltă, acum pot fi văzute în toată ţara.

"Cormoranii ăştia sunt în toată ţara. Am văzut imagini date de televiziuni că sunt aici, pe Dâmboviţa. Eu le-am văzut în teren, iar această temere a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă. L-am văzut pe preşedintele Romfish, Platon (Cătălin Platon - n. r.), spunând că timp de 30 de ani nu a găsit o rezonanţă la această mare problemă. Dacă mănâncă mii de tone de peşte, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apă tot şi pleacă. (...) Acest cormoran nu mănâncă ţânţari, nu mănâncă şerpi, nu mănâncă broaşte. Mănâncă peştele. Pentru cine-i peştele? Pentru om. De ce ne lăsăm pradă unei asemenea păsări, unei asemenea colonii? Eu nu sunt împotriva păsării ca atare. Ea este protejată (...) Păsările acestea le identificai doar în Deltă, undeva şi pe lângă Dunăre. Acum le găseşti în Bihor, le găseşti la Iaşi, le găseşti la Botoşani, le găseşti în Braşov", a spus ministrul Agriculturii.

El a semnalat că 100.000 de pescari primesc anual permise de pescuit şi nu există pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peştele din cauza cormoranului.

"Se bate cu cormoranul. Vine nu numai la plasă, vine la undiţă, peste tot. Această pasăre nu se mai fereşte de nimic şi de nimeni (...). Este duşmanul numărul unu al peştelui. Iată că acum noi trebuie să protejăm peştele. Toţi arborii pe care se aşează, din cauza excrementelor, şi frunza dispare şi arborele se usucă. Pentru piscicultură, pentru pescari, este duşmanul numărul unu. În mod deosebit în pepinierele piscicole. Piscicultura este greu de făcut. În piscicultură ai rezultate după trei, patru, cinci ani, în funcţie de specie. Dacă îţi intră cormoranul într-un bazin...", a mai afirmat Daea.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat recent, pentru AGERPRES, că o foarte mare problemă pentru acvacultura din România sunt cormoranii, care pun probleme şi pentru unii fermieri piscicoli, care au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze din cauza pierderilor înregistrate şi, de aceea, Comisia Europeană trebuie să găsească soluţii.

El a făcut aceste precizări în contextul declaraţiilor din Parlamentul European, unde încerca să atragă atenţia asupra pagubelor imense pe care le produc cormoranii fermierilor piscicoli, decimând peştele, în condiţiile în care această specie de păsări este protejată printr-o directivă europeană, iar mijloacele folosite de fermieri pentru a-i alunga s-au dovedit ineficiente.

"Unii fermieri piscicoli au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze, să cultive terenurile pur şi simplu ca pe terenuri arabile, secând bălţile respective, pentru că nu mai puteau face faţă. Este o îngrijorare la nivelul fermierilor români şi nu numai, ci şi a celor din alte ţări în ceea ce priveşte activitatea din acvacultură. Ei nu-şi mai pot dezvolta afacerea, nu mai pot accesa fonduri de la UE, pentru că activitatea de pescuit este paralizată de numărul mare de cormorani, care, având protecţie, afectează populaţia de peşti. Ei nu se mai sperie de nimic, toate mijloacele care au fost folosite de fermierii piscicoli s-au dovedit ineficiente. Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei şi mănâncă peştele şi dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol şi împrospătarea resursei. Eu într-adevăr am avut o discuţie cu comisarul Vela (comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, n.r.) în România despre cormorani, i-am spus-o şi lui aşa şi repet: cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii", a afirmat Petre Daea, în 24 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.