Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petrescu (MCSI): Statutul de piaţă emergentă acordat BVB, confirmat de capitalizarea companiilor şi de valoarea indicelui BET

arhiva personala
Alexandru Petrescu

Statutul de piaţă emergentă pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este confirmat de o capitalizare a companiilor listate ce depăşeşte 170 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de finele anului 2018, precum şi de un indice BET a cărui valoare se află pe locul doi în Uniunea Europeană (UE), scrie ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, pe propria pagină de Facebook.

"Ziua de 26 septembrie 2019 marchează un moment îndelung aşteptat în economia românească, odată cu tranziţia României de la 'piaţă de frontieră' la 'piaţa emergentă' din punctul de vedere al Bursei de Valori, traseu parcurs de la lansarea Bursei de Valori Bucureşti, în 1995. Statutul de piaţă emergentă este confirmat de o capitalizare a companiilor listate depăşind 170 miliarde lei (+14% faţă de finele lui 2018) şi indicele BET în primele 6 luni 2019 crescând cu aproape 20% (locul doi în UE), în condiţiile unei integrări din ce în ce mai puternice a fluxurilor comerciale şi de capital ale României în Europa, ale evoluţiei investiţiilor străine şi ale funcţionării unui sistem financiar modern şi bine reglementat în ţara noastră", a subliniat Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că dezvoltarea sustenabilă a României din ultimii ani reprezintă o platformă de oportunităţi investiţionale şi perspective de randament ce încurajează dezvoltarea pieţelor de capital performante.

"Performanţele economice şi dezvoltarea sustenabilă care au caracterizat evoluţia României în ultimii ani constituie o platformă solidă de stabilitate, oportunităţi investiţionale şi perspective de randament care încurajează dezvoltarea burselor de valori performante şi cu grad înalt de lichiditate şi contribuţia lor la stimularea în continuare a creşterii economice şi incluzive a României. Prin capacitatea burselor de valori de mobilizare a resurselor financiare, de creştere a accesului IMM la finanţare şi consolidare a guvernanţei corporative şi practicilor de afaceri în beneficiul operatorilor economici, al investitorilor şi consumatorilor, în corelaţie cu beneficiile pieţei unice şi libera circulaţie a capitalului, economia României îşi va accelera creşterea, volumul investiţiilor în infrastructuri esenţiale va creşte şi vor putea fi atinse mai uşor obiectivele sociale ale Guvernului", a menţionat demnitarul.

Petrescu a adăugat că autorităţile de la Bucureşti vor continua promovarea de politici fiscale coerente şi de recompensare a investiţiilor din mediul de afaceri.

"Guvernul României va continua promovarea de politici fiscale, procese şi măsuri coerente şi aliniate legislaţiei şi normelor europene de stimulare a funcţionării, capitalizării şi lichidităţii bursei pentru o mai bună conectare la evoluţia PIB, de recompensare a investiţiilor în mediul de afaceri sănătos şi de susţinere a unei înţelegeri aprofundate a rolului pieţelor financiare şi alocării capitalului în progresul societăţii, în scopul maximizării contribuţiei burselor la performanţele economiei de piaţă şi atingerii standardului de 'piaţă dezvoltată'", notează ministrul.

Acum, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020, informează un comunicat de presă al agenţiei.

FTSE Russell recunoaşte că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi precizează că această reclasificare vine după îmbunătăţire implementate de autorităţile române.

Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.