Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce petrolul se ieftinește, iar gazul devine tot mai scump

zdbc.ro
gaze

Prețurile petrolului marca Brent au scăzut marți la 92,60 dolari pentru un baril, cel mai redus nivel înregistrat în ultimele șase luni, înainte de invazia Rusiei în Ucraina. În schimb gazul este tot mai scump.

Scăderea a venit la doar câteva zile după ce cotația petrolului urcase iarăși la nivelul de 100 de dolari pentru un baril, transmite mold-street.com.

Rezultatele economice ale Chinei și creșterea producției de petrol

De vină sunt datele macroeconomice slabe din China, care au adăugat mult mai multă presiune în scădere, provocând dureri de cap pentru factorii de decizie la nivel mondial. Nu numai că cererea de țiței și produse rafinate din China au fost la cel mai scăzut nivel în perioada post-pandemie, dar și activitatea sa industrială din iulie a crescut mai puțin decât se anticipase, cu doar 3,8%.

La aceasta se adaugă incertitudinea în jurul unui posibil acord nuclear cu Iranul care ar putea permite mai multe exporturi iraniene de petrol, scrie Reuters.

În plus activitatea rafinăriilor din China au scăzut la cea mai mică rată zilnică din martie 2020, la 12,53 milioane barili pe zi, în scădere cu aproape un milion de barili pe zi, surprinzând pe mulți de pe piețele petroliere care se așteptau la o redresare puternică după blocare.

Un alt factor sunt informațiile privind creșterea producției de petrol din Bazinul Permian, cea mai mare zonă de șist din SUA, la un record de 5,408 milioane de barili pe zi în septembrie, conform Agenției Internaționale pentru Energie, echivalentul a 60% din producția de șist a țării.

În plus, Amin Nasser, șeful Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a anunțat după profiturile nete în trimestrul al doilea de 48,4 miliarde de dolari, că firma este gata să aducă producția la capacitatea sa maximă de 12 milioane de barili pe zi, dacă este solicitată de guvern.

Gazprom avertizează Europa: 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi

Gigantul gazier rus Gazprom (controlat de stat) a avertizat că, potrivit celor mai conservative prognoze, prețurile gazelor ar putea crește în această iarnă, cu încă 60%, până la 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe fondul reducerii producției și exporturilor, indicând posibil că nu vor exista creșteri drastice ale livrărilor prin conducta Nord Stream 1.

Totodată, datele publicate de Gazprom arată o scădere cu circa 13% a producției de gaze de la începutul anului 2022 (41,7 miliarde de metri cubi), iar exporturile de metan în statele europene au scăzut în șapte luni și jumătate cu peste 36% (44,6 miliarde de metri cubi).

Potrivit experților ruși, declinul exporturilor de gaze din Rusia s-a accentuat în lunile de vară, scăzând cu peste 50% în iulie 2022, față de iulie 2021.

În același timp, prețurile spot ale gazelor în Europa au ajuns marți la nivelul de 2.600 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Dacă tendința se menține, apoi în septembrie, prețul gazelor pentru Moldova poate ajunge la 2.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.