Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pfizer şi Eli Lilly, două mari companii farmaceutice, au dezvoltat un sistem bazat pe blockchain pentru a combate medicamentele contrafăcute

GMP News
Pfizer şi Eli Lilly

Unele dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, între care Pfizer şi Eli Lilly, au dezvoltat un sistem bazat pe tehnologia blockchain pentru a urmări traseul medicamentelor pe parcursul lanţului de aprovizionare, pentru a combate mai eficient medicamentele contrafăcute, au declarat oficiali ai companiilor, transmite Reuters.

Aproximativ două duzini de companii, între care producători de medicamente, distribuitori, comercianţi cu amănuntul şi firme de logistică au creat sistemul MediLedger Network, pe baza blockchain, pe care l-au testat pentru verificarea medicamentelor. Companiile participante intenţionează să extindă sistemul în acest an, potrivit News.ro.

Citește și: 80 de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate și raportate în ultima săptămână, în București și 10 județe

Blockchain, care a apărit iniţial ca tehnologoa aflată la baza monedei virtuale bitcoin, este o bază de dată comună menţinută de o reţea de computere.

Grupul MediLedger a prezentat un raport pe această temă Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite, a declarat Susanne Somerville, director general la compania de tehnologie Chronicled.

Chronicled este custodele MediLedger, asigurând administrarea reţelei.

Citește și: Olympique Lyon a învins-o pe Metz în Ligue 1, scor 2-0

”Chiar dacă aprovizionarea cu medicamente din Statele Unite este sigură, există mici procente...de medicamente posibil contrafăcute”, a afirmat Somerville într-un interviu.

Aceasta a spus că medicamentele contrafăcute sunt o problemă mare pentru ţările din lumea a treia, unde se estimează că jumătate dintre medicamente sunt contrafăcute.

Între cele 24 de companii participante la această iniţiativă se află Amgen, FedEx, GlaxoSmithKline, Novartis, AmerisourceBergen, Sanofi, Walgreens Boots Alliance şi Walmart.

Citește și: Simona Halep va juca, astăzi, contra Elenei Ribakina, în finala turneului de la Dubai

Medicamentele identificate ca fiind contrafăcute ar putea fi contaminate, ar putea conţine un ingredient greşit sau să nu aibă deloc un ingredient activ. Au existat situaţii în trecut de medicamente oncologice care au inundat piaţa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că anual sunt tranzacţionate medicamente contrafăcute în valoare de 73 de miliarde de euro.

”Infrastructura actuală a sistemelor punct la punct nu are capacitatea de a păstra datele în sync de-a lungul sistemului de aprovizionare cu medicamente, ceea ce amplifică riscul apariţiei unor produse contrafăcute, ilegale”, a declarat David Vershure, director pentru gestionarea canalelor de distribuţie şi contractelor la divizia Genentech a grupului Roche.

Funcţia de bază a MediLedger Network este de a valida autenticitatea identificatorilor medicamentelor la nivelul lanţului de aprovizionare, arată raportul MediLedge.Acest lucru poate fi făcut fără vreun transfer deschis de date în blockchain sau fără să iasă de sub controlul unei companii.

Proiectul MediLedger a fost creat ca reacţie la apelul făcut la începutul anului trecut de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente pentru proiecte pilot pentru testarea unui sistem electronic interoperabil, în conformitate cu Legea privind Securitatea Lanţului de Aprovizionare cu Medicamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.