Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Philae, localizat: Unde se afla robotul care asolizase pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

www.forbes.com

Robotul european Philae, care şi-a pierdut urma pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko pe care a asolizat în noiembrie 2014, a fost localizat de o cameră a sondei Rosetta, a anunţat luni Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

"Cu mai puţin de o lună înainte de încheierea misiunii Rosetta, camera de înaltă rezoluţie a sondei a relevat faptul că robotul Philae a fost prins într-o fisură întunecată de pe cometa 67P", a precizat ESA pe site-ul său, conform France Presse.

Citește și: Gisele Bündchen, cel mai bine plătit top model din lume

La 27 iulie a fost decuplat sistemul de comunicare dintre sonda Rosetta şi micuţul modul de asolizare Philae, care a rămas tăcut din 9 iulie 2015.

Philae, care a călătorit circa zece ani la bordul sondei spaţiale Rosetta, a asolizat la data de 12 noiembrie 2014 pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflată atunci la peste 510 milioane de kilometri de Terra, acţiunea constituind o premieră. După ce a asolizat, modulul a funcţionat aproximativ 60 de ore până la descărcarea completă a bateriilor sale solare.

În timp, el a acumulat suficientă energie "revenind la viaţă" la 13 iunie 2015, după şapte luni de hibernare, interval de timp în care cometa s-a apropiat de Soare. La 9 iulie 2015, Philae a reuşit să stabilească pentru a 8-a şi ultima oară legătura cu Rosetta, reuşind să transmită o parte din datele pe care le-a adunat de la suprafaţa cometei.

Analiza datelor culese şi transmise de modulul robotizat în scurtul interval de timp în care a putut comunica cu sonda Rosetta, aflată pe orbita cometei, dezvăluie existenţa pe cometa Ciuri a unor structuri şi caracteristici neaşteptate, printre care 16 tipuri de molecule organice, cărămizile de bază ale vieţii.

Dintre acestea, patru tipuri au fost observate în premieră pe un astfel de corp cosmic. Aceste noi informaţii contribuie substanţial la înţelegerea cometelor, martore ale naşterii sistemului nostru solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.