Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Philip Lane, actualul guvernator al Băncii Irlandei propus ca economist şef al Băncii Centrale Europene

parlamentul european

Irlanda a propus luni candidatura lui Philip Lane, actualul guvernator al Băncii Irlandei, pentru a-i succeda lui Peter Praet în postul de economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat luni ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

Belgianul Peter Praet este economist şef al BCE începând din luna iunie 2011. Mandatul său de opt ani expiră la 31 mai 2019. Miniştrii de Finanţe din zona euro au lansat luni procedura de depunere de candidaturi urmând ca o decizie cu privire la succesorul lui Peter Praet să fie anunţată la următoarea reuniune a Eurogrupului din 11 februarie.

"Am plăcerea de a vă confirma că îl voi nominaliza pe Philip Lane pentru postul care va deveni vacant în boardul executiv al BCE", a declarat ministrul irlandez de Finanţe la sosirea sa la reuniunea Eurogrupului care a început luni la Bruxelles.

Ulterior, Ministerul irlandez de Finanţe a dat publicităţii un comunicat de presă în care explică faptul că experienţa lui Philip Lane în domeniul economic şi financiar îl fac pe acesta un candidat ideal pentru un loc în boardul executiv al BCE.

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanţa care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile şi stabileşte agenda instituţiei. Cei şase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiţi pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit.

Deocamdată niciun alt candidat nu a fost propus în mod oficial pentru a-i succeda în funcţie lui Peter Praet. În situaţia în care vor exista mai mulţi candidaţi, miniştrii de Finanţe din zona euro vor trebui să organizeze o procedură de votare, unde câştigătorul va trebui să obţină o majoritate calificată, adică cel puţin 14 în favoarea sa din cele 19 voturi, reprezentând cel puţin 65% din populaţia zonei euro. Ulterior candidatul va fi audiat de Parlamentul European, al cărui aviz nu este însă obligatoriu. În trecut avizele negative ale eurodeputaţilor au fost ignorate. Oficial, candidatul pentru postul de economist şef al BCE va fi desemnat de şefii de stat şi de guvern din UE la summitul lor din 21-22 martie, cu o majoritate calificată care să reflecte importanţa economică şi populaţia statelor membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.