Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pianista Khatia Buniatishvili este solista concertului aniversar al Filarmonicii 'George Enescu' din București

festivalul George Enescu

Pianista georgiană Khatia Buniatishvili este solista concertului aniversar al Filarmonicii "George Enescu" din București, care sărbătoreşte, în 2018, 150 de ani de la înființare, evenimentul fiind programat sâmbătă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, potrivit Mediafax.

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Horia Andreescu, propune un program al cărui cap de afiș este celebra solistă georgiană Khatia Buniatishvili, una dintre revelaţiile noii generaţii de pianişti, care va interpreta "Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18", de Serghei Rahmaninov.

"Când încep să cânt, uit de corpul meu. Sunt prinsă în mişcare. (…) Există agresiune, durere, ură, dar de asemenea şi dragoste şi sinceritate. Când faci artă, trebuie să fii sincer, să te expui, să fii adevărat. Pot fi foarte pasionată, extremă, uneori peste limite, dar niciodată rea", spune Buniatishvili.

Concertul din 15 decembrie va debuta cu "Poemul simfonic Destinal", o primă audiţie absolută, de Dan Dediu, lucrare comandată de filarmonică pentru acest eveniment, iar, în final, va fi interpretată "Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67", de Ludwig van Beethoven.

Fondată în aprilie 1868, Societatea Filarmonică Română, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta inițiatorului său. După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica preia numele celui mai mare compozitor român. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2018, Klaus Iohannis, președintele României, a conferit primei și celei mai vechi instituții muzicale a ţării, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer, Categoria F - "Promovarea culturii", pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl are în viaţa cultural-artistică şi pentru dăruirea şi profesionalismul cu care a promovat valorile muzicii româneşti şi internaţionale pe marile scene ale lumii.

Citește și: Bill Gates a dezvăluit o listă cu titlurile cărţilor sale preferate din 2018

"În 2018, Filarmonica «George Enescu» sărbătoreşte un secol şi jumătate de la înfiinţare. Aniversăm, totodată, 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naţionale, şi 120 de ani de la debutul lui George Enescu sub cupola acestui spaţiu al muzelor. Sunt câteva momente speciale din istoria unei instituţii a cărei existenţă se împleteşte pe parcursul României moderne şi cu aspiraţiile noastre fundamentale", spune domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

Kathia Buniatishvili a început să studieze pianul încă de la vârsta de trei ani, alături de sora ei mai mare, Gvantsa. Chiar şi astăzi, cântatul "la patru mâini" rămâne una dintre activităţile preferate ale celor două surori. La vârsta de şase ani, Kathia debuta ca solistă alături de o orchestră, fiind mai apoi, invitată, să susţină recitaluri în Elveţia, Olanda, Franţa, Germania, Belgia, Italia, Austria, Rusia, Israel și SUA. A absolvit Şcoala Centrală de Muzică din Tbilisi, iar apoi, începând cu 2004, a urmat cursurile Conservatorului de Stat. Doi ani mai târziu, renumitul pianist şi profesor Oleg Maisenberg de la Universitatea de muzică și artele spectacolului din Viena o convingea pe tânăra muziciană să vină să studieze cu el. Pianista se bucură de succes la nivel mondial, lucru evident şi prin felul în care se vând biletele la concertele sale. În 2017, la Festivalul "George Enescu", biletele s-au epuizat în mai puţin de zece minute.

Kathia Buniatishivili a concertat în toate marile săli de concerte din lume, printre care New York Carnegie Hall, Los Angeles Walt Disney Concert Hall, London Royal Festival Hall, Vienna Musikverein and Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Paris Philharmonie and Théâtre des Champs-Élysées, Milan La Scala, Venice Teatro La Fenice etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.