DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Piaţa asigurărilor RCA poate funcţiona normal numai în condiţiile existenţei unui echilibru spune Biroul Asiguratorilor

National
RCA

Piaţa asigurărilor asigurărilor de răspundere civil[ auto (RCA) poate funcţiona normal numai în condiţiile existenţei unui echilibru, astfel că atacurile asociaţiilor de unităţi service asupra industriei de asigurări nu-şi au rostul în condiţiile în care cele două domenii de activitate sunt complet diferite, susţin reprezentanţii BAAR, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), încă din februarie 2020, BAAR a transmis o solicitare către 1.020 unităţi reparatoare pentru a realiza o statistică în conformitate cu atribuţiile ce i-au fost conferite, prin prevederile art. 32 din Legea 132. "Deşi au fost transmise peste 1.000 de adrese, am primit răspuns doar de la 137 unităţi reparatoare. Acest tip de lipsă de cooperare şi de transparenţă, un fel de boicot informaţional, ne îngreunează munca şi împiedică informaţia să ajungă la consumatorii de asigurări şi la autorităţile statului", se menţionează în comunicat.

Un aspect sesizat de reprezentanţii BAAR este acela al existenţei unor asociaţii de service-uri auto, deghizate în consumatori, care sunt prezente chiar şi la dezbaterile din Parlament legate de domeniul asigurărilor. Totodată, reprezentanţii BAAR subliniază că acestea nu reprezintă consumatorii, ci mai degrabă prestatorii de servicii de reparaţie, prestatori care nu au rolul de păgubit aşa cum este definit în literatura de specialitate, Codul civil sau legislaţia în domeniu. "Atunci când vorbim de RCA, trebuie să avem în vedere protecţia persoanelor prejudiciate şi nu protecţia intereselor sau chiar a lăcomiei unor prestatori de servicii, precum anumite unităţi de reparaţii auto deghizate în consumator", se menţionează în comunicat.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Reprezentanţii BAAR constată existenţa unor divergenţe între unităţile reparatoare auto şi actorii pieţei de asigurări, sectorul vizat fiind cel al răspunderii civile auto - RCA, cei mai afectaţi fiind, într-un final, clienţii.

De asemenea, reprezentanţii BAAR atrag atenţia asupra faptului că asigurările nu se rezumă doar la segmentul RCA şi că, "în acest domeniu financiar, există o rigoare tehnică, raportări, înregistrări contabille, analize de risc şi solvabilitate, audit, securitate, instrumentare de daune şi poliţe, arhivare, procese în relaţie cu autorităţi ale statului".

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.