Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața imobiliarelor noi se prăbușește în București: Ilfovul e noul paradis al dezvoltatorilor

bucuresti.ro
locuinta-imobiliare-apartament

Ponderea Bucureştiului în ceea ce priveşte locuinţele nou livrate a scăzut la 57,4%, în anul 2022, de la 66,5%, în 2020, în timp ce judeţul Ilfov creşte de la 33,5% la 42,6%, în perioada de referinţă, arată o analiză publicată, miercuri.

"Blocajul urbanistic are efecte clare în ceea ce priveşte accesibilitatea noilor locuinţe din Bucureşti. Creşte ponderea livrărilor din zonele limitrofe, acest fapt având un impact direct asupra creşterii valorilor de trafic şi a poluării din Capitală, unde oamenii vin să lucreze, să îşi aducă copiii la şcoală sau pentru activităţi sociale. În contextul creşterii importanţei strategice a zonei CEE, Bucureştiul pierde investiţii majore din cauza incertitudinii şi a lipsei predictibilităţii în materie de reglementare urbanistică. Capitala României este în competiţie cu alte capitale din zona CEE, nu cu oraşe secundare din ţară, astfel că pierderile sunt pentru economia românească", a explicat Despina Ponomarenco, preşedinta BREC.

Analiza de specialitate relevă faptul că, în conformitate cu situaţiile financiare depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de către companiile active în industria de construcţii şi imobiliare, precum şi cu statisticile Institutului Naţional de Statistică (INS), contribuţia Bucureştiului la PIB-ul naţional a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6%, în 2021, respectiv până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010.

Potrivit sursei citate, estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale se ridică la valoarea de 3,45 miliarde de euro, pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeaşi perioadă este de 10,4 miliarde de euro

Datele INS evidenţiază scăderea ponderii numărului de locuinţe livrate în Bucureşti în detrimentul celor livrate în Ilfov. Astfel de la 66,5% în 2020, aceasta a scăzut la 60,6% în 2021 şi până la 57,4%, anul trecut. În acelaşi timp, ponderea judeţului Ilfov a crescut la 42,6%.

Bucharest Real Estate Club, organizaţie a pieţei de real estate, are în componenţă investitori majori, locali şi internaţionali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice şi industriale, parcurilor de retail, investiţiilor rezidenţiale, cu portofolii cumulate de peste zece miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.