Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața neagră a țigaretelor a avut în martie cea mai mare creștere la două luni în ultimii 11 ani

newsweek.ro
tigari contrabanda

Piața neagră a țigaretelor crește în martie 2024 până la 9,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,7% în ianuarie, conform studiului realizat de o companie de profil. Este cea mai abruptă creștere la două luni, din septembrie 2013.

„În luna martie contrabanda înregistrează cea mai mare creștere în regiunea sud-vest, cu 6,7 p.p. până la 11,9%. De asemenea, în zona de vest cu 5,8 p.p. până la 14,1%. Și în luna martie, nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră (21,3%, în creștere cu 2,1 p.p. față de ianuarie). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o deține în continuare Duty Free (peste 41%), urmată de Bulgaria, aflată în creștere semnificativă cu 7,5 p.p. până la 20,5%. Pe de altă parte, ponderea produselor din Moldova scade cu 5,7 p.p. până la 15,9%”.

„Cel mai recent studiu consemnează un record al nivelului contrabandei în România pentru ultimii trei ani, principalele surse fiind produsele destinate duty free dovedite ca fiind contrafăcute - 41% și produse din tutun destinate pieței din Bulgaria – 20.5%.

Creșterile repetate ale nivelului taxării și scăderea puterii de cumpărare în România față de statele vecine precum Bulgaria determină creșteri semnificative ale interesului consumatorilor către produse mai ieftine disponibile în piața ilicită. Acestea sunt produse fie contrafăcute, fie pentru care nu se plătesc taxe în România, rezultatul fiind unul cert: diminuarea potențialului de business legitim în România și scăderea veniturilor la bugetul de stat.

Susținem cu tărie și sprijinim eforturile concertate ale autorităților pentru combaterea traficului ilicit și identificarea unor soluții pe măsura noilor amenințări, care să evite creșteri nedorite ale nivelului contrabandei, precum cele înregistrate în prezent”, a declarat Ileana Dumitru, Director pentru relații externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT, relatează Radio România Actualități.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.