Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa Unirii şi parcul din faţa Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iași vor fi reabilitate şi modernizate

tvr.ro
teatrul national iasi

Primarul Mihai Chirica a anunţat, luni, că lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii şi a parcului din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", considerate a fi două din cele mai importante obiective cultural-istorice, fac paşi concreţi spre modernizare.

Potrivit unui comunicat de presă, în privinţa Pieţei Unirii, după obţinerea tuturor avizelor de la instituţiile abilitate, săptămâna trecută a fost semnat Ordinul de începere a contractului de proiectare cu firma Capital Vision din Bucureşti, în valoare de 67.500 lei, fără TVA. Durata contractului este de 2 luni.

În conformitate cu prevederile contractului, proiectantul are obligaţia să păstreze aspectul arhitectural al întregului areal studiat.

În prezent, reabilitarea obiectivului din centrul oraşului este în faza de elaborare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie.

"Piaţa Unirii este un simbol nu doar pentru ieşeni, ci pentru întreaga Românie, date fiind evenimentele atât de importante care s-au petrecut aici. De aceea, am cerut proiectantului să ţină cont de toate aspectele cultural-istorice ale Pieţei Unirii, atât în ceea ce priveşte pavimentul, mozaicul, ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, spaţiile verzi. În acelaşi timp, proiectul de reabilitare trebuie să fie unul integral, ca punte de legătură între pietonalul Lăpuşneanu şi pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt", a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.

În cadrul proiectului de reabilitare se vor refacere mozaicurile existente, se vor reabilita şi moderniza cele trei fântâni şi ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va fi amplasat mobilier urban interactiv care să respecte linia clasică, dar care să aibă în dotare şi facilităţi moderne precum wi-fi, jardiniere, bănci cu posibilitatea încărcării dispozitivelor de comunicare alimentate cu panouri solare, iluminat stradal modern.

"După reabilitare şi modernizare, Piaţa Unirii îşi va păstra în integralitatea sa caracterul public, cu imposibilitatea înstrăinării vreunui metru pătrat către alte entităţi. Nu vor fi compromise sub nicio formă activităţile socio-culturale care se desfăşoară în zona respectivă. Piaţa Unirii trebuie să rămână un simbol pentru România", a subliniat edilul-şef.

Conform aceleiaşi surse, în ceea ce priveşte lucrările de la parcul din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", până în prezent au fost excavaţi circa 2.200 metri cubi de pământ iar documentaţia privind descărcarea arheologică este aproape finalizată, urmând a fi înaintată spre avizare Ministerului Culturii.

"Din discuţiile avute atât la nivel local, cât şi la minister, în cursul lunii martie va veni şi avizul privind descărcarea arheologică. Avizul vine la timp, dat fiind faptul că începând din această primăvară, pentru că vremea o va permite, să putem trece la faza următoare a lucrărilor. Suntem în grafic şi, cu siguranţă, nu vor exista întârzieri şi ne vom încadra în termenul prevăzut în contract", a completat primarul Mihai Chirica.

Aşa cum prevede contractul, durata estimată de execuţie a lucrărilor este de 12 luni. Lucrările ce vor fi executate se ridică la peste 18,3 milioane lei. Terenul amenajat va avea o suprafaţă de 9.744 metri pătraţi, din care spaţiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătraţi.

Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală şi refuncţionalizarea zonei ca spaţiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spaţiului existent, păstrarea compoziţiei existente a ansamblului cu componente de personalizare şi intervenţii în noi amenajări şi completări cu elemente de mobilier urban, realizarea şi montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foişor, panou pentru expoziţii, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurăţare), amenajarea de spaţii verzi, repoziţionare arbori, trasee de circulaţii pietonale, iluminat exterior parc etc.

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente şi realizarea unor fântâni şi construcţii anexe în conformitate cu normele şi exigenţele actuale în construcţii. Totodată, vor fi modernizate aleile şi trotuarele, iar instalaţiile şi finisajele vor fi refăcute integral.

Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spaţiilor amenajate sunt bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi arborilor), plăci comemorative, panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturile existente, sistem audio, basorelief din bronz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.