Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa valutară a Moldovei, care e cererea cumpărătorilor

www.romanialibera.ro
curs valutar leu, euro

Piaţa valutară a Moldovei a păşit în 2022 fără tradiţionalele fluctuaţii caracteristice după vacanţe.

Încă din primele zile lucrătoare ale anului 2022, pe piaţă s-au manifestat activ cumpărătorii de valută, care, prin cererea lor, au favorizat deprecierea leului moldovenesc, transmite presa din Republica Moldova.

Dealerii de valută, cu care corespondentul Infotag a discutat luni, notează că nu cumpărătorii tradiţionali de dolari şi euro – importatori de resurse energetice – au manifestat o activitate activă pe piaţă, dar o altă categorie de cumpărători, care cel mai probabil au convertit pur şi simplu în valută sume disponibile în lei.

"În aceste zile, Banca Naţională (BNM) s-a comportat destul de previzibil şi pe piaţa valutară, a cărei dealeri au intrat pe piaţă şi au participat la capitolul volume, ajutând băncile să satisfacă cererile de cumpărare de dolari şi euro. Dar chiar şi în ciuda participării autorităţii de reglementare, prin intervenţiile sale, cursul monedei naţionale a scăzut notabil, iar acum se apropie destul de încrezător de pragul de 18 MDL: 1 dolar ", a spus dealerul uneia dintre băncile comerciale.

Potrivit altor participanţi profesionişti de pe piaţă, fără participarea BNM, cursul leului ar fi "sărit" pragul psihologic de 18 MDL: 1 dolar.

"Cursul de schimb al monedei naţionale se menţine pe linia de plutire şi datorită faptului că există o anumită categorie de cumpărători de valută ezitanţi, care speră că leul îşi va putea recâştiga poziţiile, revenind la rata de schimb mai obişnuită pentru piaţă de 17,50 MDL: 1 dolar. Dar situaţia pieţei sugerează că nimeni nu va susţine artificial o astfel de rată şi, prin urmare, ţinând cont de inflaţie, leul îşi va ceda încet poziţiile în faţa euro şi a dolarului", a spus acesta.

Unii participanţi la piaţă consideră că cererea neobişnuit de puternică pentru valută de la începutul anului s-a datorat finalizării unor contracte importante de import.

"A doua decadă a lunii ianuarie va arăta cum se simte leul. Dar premisele şi aşteptările participanţilor la piaţă sunt că a sosit momentul ca leul să scadă până la rata de schimb de 18 MDL: 1 dolar", au remarcat participanţii profesionişti de pe piaţă.

Dosarul Infotag: Luni, 10 ianuarie, BNM a stabilit cursul leului faţă de dolarul american şi euro la nivelul de 17,8891 MDL: 1 dolar şi 20,2407 MDL: 1 euro, diminuând uşor cursul leului faţă de perechea valutară dolar-euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.