Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața valutară a 'răsuflat ușurată' după demisia lui Boris Johnson: Lira sterlină se întărește în raport cu dolarul

lira sterlina

Lira sterlină britanică se întărește în raport cu dolarul american în ședința de tranzacționare de joi, după anunțul privind plecarea lui Boris Johnson din funcția de premier britanic.

La ora 15:10, ora României, lira sterlină creștea cu 0,4%, la 1,1976 dolari, de la 1,1926 dolari la închiderea ședinței precedente.

Traderii urmăresc criza guvernamentală din această țară, care a început pe 5 iulie. Atunci au fost anunțate demisiile unor figuri cheie din guvernul britanic - ministrul de finanțe Rishi Sunak și ministrul sănătății Sajid Javid, care l-au îndemnat pe Johnson să le urmeze exemplul. După aceea, exodul conservatorilor din poziții înalte a devenit masiv.

La 7 iulie, Johnson a anunțat că a fost de acord să demisioneze, dar că își va păstra postul de interimar, înainte de alegerea unui nou lider de partid în toamnă.

Potrivit lui Roger Jones, analist la London and Capital, piața valutară "a răsuflat ușurată" după anunțul demisiei premierului, deoarece, înainte de aceasta, comercianții credeau că am putea asista la o criză politică lungă.

Perechea euro/dolar se tranzacționează la 1,0192 dolari, față de 1,0184 dolari la închiderea pieței de miercuri.

Euro se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, iar analiștii se așteaptă ca euro și dolarul să ajungă în curând la paritate. Participanții la piață rămân pesimiști în privința euro din cauza amenințării iminente a unei încetiniri economice pe fondul crizei energetice din regiune.

Dolarul este susținut de dispoziția de tip hawkish a Rezervei Federale americane. Procesul-verbal al ședinței din iunie a băncii centrale americane, publicat miercuri, a arătat că Fed este pregătită să majoreze dobânda cu încă 75 pb, chiar și în ciuda riscurilor de încetinire a activității economice.

Valoarea monedei americane în raport cu yenul a scăzut la 135,84 yeni, față de 135,93 yeni în ziua precedentă.

Indicele calculat de ICE, care arată dinamica dolarului în raport cu șase monede (euro, francul elvețian, yenul, dolarul canadian, lira sterlină și coroana suedeză), pierde joi 0,16%, iar indicele mai larg WSJ Dollar Index - 0,15%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.